Το τέλος του ανθρώπου θα έρθει μετά την εξαφάνιση των εντόμων;

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα δεκάδων ερευνών, τα μισά σχεδόν είδη εντόμων που κρίνονται απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων απειλούνται με εξαφάνιση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, πως αν δεν αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο που εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους τη Γης σύντομα θα βιώσουμε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε απώλεια της βιοποικιλότητας δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στα θηλαστικά και γενικότερα σε μεγαλύτερα ζώα. Παραβλέπουμε ίσως τον ιδιαίτερα ζωτικό ρόλο που έχουν τα έντομα στο φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα έντομα μειώνονται σε ποσοστό δυο φορές μεγαλύτερο από εκείνο των σπονδυλωτών. Είναι μια απώλεια που θεωρείτε η δεύτερη μεγαλύτερη εξαφάνιση μετά από αυτή των δεινοσαύρων.

Είναι ένας αφανισμός όμως που έχει παράπλευρες απώλειες, όπως αυτές που ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες στη Γαλλία με την τεράστια μείωση των πουλιών της εξοχής λόγω της εξαφάνισης μεγάλου αριθμού εντόμων. Τα πτηνά, παρότι τρέφονται με σπόρους δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την ύπαρξη των εντόμων.

Επίσης, τα έντομα έχουν καθοριστική σημασία για την γονιμοποίηση πολλών καλλιεργειών και η απώλεια τους θα ήταν καταστροφική για ένα μεγάλο τομέα της γεωργικής παραγωγής.

Οι επιστήμονες εντοπίζουν την αιτία του προβλήματος στην εντατικοποίηση της γεωργίας που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες με την χρήση ισχυρών συνθετικών φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τα έντομα και πολλούς άλλους μικροοργανισμούς διαταράσσοντας έτσι την φυσική ισορροπία.

Σήμερα, το ένα τρίτο των ειδών παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση και κάθε χρόνο το ποσοστό αυτό όλο και μεγαλώνει. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι σαφές, αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει τον τρόπο που παράγει τα τρόφιμα του σύντομα θα αντιμετωπίσει μια τεράστια οικολογική καταστροφή την οποία όμως θα έχει προκαλέσει ο ίδιος.