Σε μια προσπάθεια να επισημάνουν τους κινδύνους που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η ομάδα των επιστημόνων που χειρίζεται το «ρολόι της Αποκάλυψης» όρισαν τους δείκτες 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα. Μια κίνηση σαφώς συμβολική που θέλει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο της καταστροφής του πλανήτη.
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το συμβούλιο του Bulletin of the Atomic Scientists το 1947 ως μια προειδοποίηση για την πυρηνική απειλή που γεννήθηκε μετά την κατασκευή των ατομικών όπλων. Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: όσο πλησιάζει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πλησιάζει σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα η καταστροφή της οικουμένης.
Το 1947 η πρώτη ένδειξη τοποθετήθηκε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα καθώς ο κόσμος είχε μόλις βγει από μια ιδιαίτερα καταστροφική σύγκρουση που ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Έκτοτε έχει ρυθμιστεί προς τα πίσω και προς τα εμπρός 23 φορές από τότε. Καλύτερη στιγμή ήταν το 1991 με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν και οι δείκτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν από τις 12.
Το 2019 υπήρξε κομβική χρονιά καθώς στο τομέα των πυρηνικών οι ΗΠΑ και η Ρωσία αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη των Πυρηνικών Όπλων μέσου βεληνεκούς (INF). Ενώ παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα ανανεωθεί η συνθήκη New Start για τους στρατηγικούς πυρηνικούς εξοπλισμούς.
Όσον αφορά το κλίμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις δυο συνόδους που ήταν αφιερωμένες στο κλίμα, δεν επιτεύχθηκε η αναγκαία συναίνεση για την λήψη μέτρων που θα βοηθούσαν στην μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ενώ η κλιματική απορύθμιση του πλανήτη συνεχίστηκε καθώς το 2019 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος μετά το 2016.
Το 2020 οι δείκτες προχώρησαν κατά 20 δευτερόλεπτα καταγράφοντας την πλησιέστερη ένδειξη προς τα μεσάνυχτα φανερώνοντας την απαισιοδοξία των επιστημόνων για το μέλλον του πλανήτη.
Info