Επτά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε σε ένα μπλάκ άουτ

Όταν σβήσουν τα φώτα και μείνουμε χωρίς ενέργεια είναι πάντοτε μια δυσάρεστη στιγμή που αναζητούμε τρόπους επαναφοράς της κανονικότητας. Είναι σύνηθες λοιπόν να δίνουμε μεγάλη σημασία στο τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός μπλάκ άουτ . Ωστόσο, έχουμε σκεφτεί ότι είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε σε μια παρόμοια περίπτωση.

1. Δεν σπαταλάμε την εφεδρική ενέργεια. Δεν είναι ασυνήθιστο στην εποχή μας να διαθέτουμε ένα έστω Power Bank. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαντλήσουμε την ενέργεια του παίζοντας παιχνίδια ή σερφάροντας με το κινητό μας. Καλό είναι να διατηρήσουμε για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρόνο την μοναδική σχεδόν πηγή ενέργειας που διαθέτουμε. Βέβαια ακόμη καλύτερο είναι να φροντίσουμε για εφεδρική παραγωγή ενέργειας. Ένα μικρό ηλιακό πάνελ είναι ικανό να μας παρέχει απεριόριστη ενέργεια για τις μικρό συσκευές μας.

2. Δεν εξαντλούμε την μπαταρία του κινητού. Για τους περισσότερους ανθρώπους τα Smartphones αποτελούν το κύριο μέσο επικοινωνίας, είναι ίσως και ο μοναδικός τρόπος για να ενημερωθούν. Επίσης, χρησιμοποιείται και ως φακός για αρκετές περιπτώσεις. Είναι λοιπόν σημαντικό να παρατείνουμε για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται την λειτουργία του. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε περιορίζοντας όσο γίνεται την δραστηριότητα μας με αυτό στις απολύτως απαραίτητες ενέργειες.

3. Δεν ανάβουμε κεριά χωρίς επίβλεψη. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποθηκευμένα κεριά για περιπτώσεις συσκότισης. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κεριά αποτελούν μια από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε οικίες κάθε χρόνο. Είναι βασικό να μην αφήνουμε ένα κερί αναμμένο χωρίς επίβλεψη. Είναι προτιμότερο ένα φανάρι με LED που τροφοδοτείται με μπαταρίες για αρκετές ώρες.

4. Δεν λειτουργούμε γεννήτρια σε εσωτερικούς χώρους. Ακόμη και μια μικρή φορητή γεννήτρια εσωτερικής καύσης είναι μια θανάσιμη απειλή όταν λειτουργεί μέσα στο σπίτι. Τα καυσαέρια που εκπέμπει είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Για να το αποφύγουμε αυτό, καλό είναι να επενδύσουμε σε μια μπαλαντέζα αρκετών μέτρων που θα διασφαλίσει ότι η γεννήτρια θα λειτουργεί πάντα σε εξωτερικό χώρο.

5. Δεν ακουμπάμε γυμνά καλώδια. Όταν κοπεί το ρεύμα δεν το παίζουμε ηλεκτρολόγοι. Δεν ασχολούμαστε με γυμνά καλώδια ή ακάλυπτα ηλεκτρικά στοιχεία αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση. Δεν θέλουμε να μάθουμε από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.

6. Δεν αφήνουμε συσκευές στην πρίζα. Πέρα από την ζωή μας όμως καλό είναι να διασφαλίσουμε και την προστασία των συσκευών μας. Είναι σύνηθες φαινόμενο το ρεύμα να επανέρχεται μετά από μια διακοπή, με τάση μεγαλύτερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό ίσως προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές μας. Μπορούμε να τις προφυλάξουμε βγάζοντας τες από την πρίζα. Είναι κάτι που δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο να το κάνουμε και είναι σίγουρο ότι έτσι θα αποφύγουμε ακόμη περισσότερους μπελάδες στο μέλλον.

7. Δεν κυκλοφορούμε στο σκοτάδι. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στις περισσότερες περιπτώσεις τι προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις σε σημεία χωρίς φωτισμό. Θα μπορούσε για παράδειγμα να έχουν πέσει ηλεκτροφόρα καλώδια και να έρθουμε σε επαφή με αυτά. Επίσης, μπορεί να σκοντάψουμε σε κάποιο εμπόδιο και να τραυματιστούμε. Μένουμε λοιπόν σε εσωτερικούς χώρους φροντίζοντας για την ασφάλεια μας.