Η τεχνική του γκρι ατόμου

Αυτή η τεχνική μας διδάσκει πως θα κινούμαστε απαρατήρητοι χωρίς να ξεχωρίζουμε από το πλήθος. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων κοινωνικών αναταραχών και συγκρούσεων, όταν η αστυνομία αδυνατεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και η κοινωνία δείχνει σημάδια κατάρρευσης.

Αν φροντίσουμε να χαθούμε μέσα στο πλήθος κανείς δεν πρόκειται να μας προσέξει και πολύ περισσότερο να μας καταδιώξει. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε τηρώντας τους πέντε βασικούς κανόνες του γκρι ατόμου.

1. Παρατηρούμε προσεκτικά. Οι συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν από χώρα σε χώρα, ενώ παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ακόμα και σε περιοχές του ίδιου κράτους. Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα δει τα ρούχα που φορούν οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν και γενικότερα τις συνήθειες τους στον δρόμο. Αν θέλει να περνά απαρατήρητος πρέπει να αντιγράψει τις περισσότερες από αυτές τις συνήθειες όσο πιο πιστά γίνετε.

2. Τα ρούχα που φοράμε δεν πρέπει να τραβούν τα βλέμματα. Πρέπει να αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα στο ντύσιμο μας. Ενώ τα επώνυμα ρούχα με λογότυπο δεν θα μας βοηθήσουν να γίνουμε αόρατοι. Ένα μονόχρωμο μπλουζάκι με ένα αδιάφορο χρώμα θα μας είναι περισσότερο χρήσιμο ώστε να χαθούμε μέσα στο πλήθος.

3. Η συμπεριφορά. Είναι ένας ακόμα βασικός παράγοντας για να αφομοιωθούμε από το σύνολο. Ακόμα και αν έχουμε χαθεί πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως κινείται ένα συνηθισμένο άτομο που ακολουθεί την καθημερινή του ρουτίνα. Πρέπει να είμαστε τόσο βαρετοί και συνηθισμένοι ώστε κανένας να μην θυμάται ότι μας είδε.

4. Το βλέμμα. Είναι ένας πολύ σημαντικό παράγοντας για να τραβήξει την προσοχή ενός ατόμου πάνω μας. Συνήθως οι άνθρωποι εκφράζουμε την πρόθεση μας για επικοινωνία βλέποντας τον άλλο στα μάτια. Αν το αποφύγουμε και έχουμε το βλέμμα μας εμπρός μειώνουμε τις πιθανότητες να μας προσέξουν. Μπορούμε να τσεκάρουμε το περιβάλλον με την περιφερειακή μας όραση στο βαθμό που μας επιτρέπεται.

5. Περιορίζουμε την επικοινωνία μας στο ελάχιστο. Εάν κάποιος άγνωστος μας προσέγγιση στο δρόμο και μας ζητήσει μια πληροφορία είναι πιθανό όχι μόνο να τον θυμόμαστε αλλά να συγκρατήσουμε και κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Όσο λιγότερο επικοινωνούμε με τους γύρω μας τόσο μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος να μας προσέξει και να μαντέψει τις προθέσεις μας.

Όλα αυτά για να εφαρμοστούν σωστά απαιτούν εμπειρία και εξάσκηση. Όμως, εάν βρεθούμε σε μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση και ακολουθήσουμε τους πέντε αυτούς κανόνες είναι πιθανό να επιτύχουμε την διαφυγή μας σε μια πιο ασφαλής περιοχή.