Ο παράγοντας φόβος

Σε μια κατάσταση κρίσης αυτοί που καταφέρνουν να επιβιώσουν εντέλει είναι αυτοί που μπορούν να ελέγξουν τον φόβο τους και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά έτοιμοι για να επιβιώσουμε, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που αντιμετωπίζει την κρίση και δεν παρασύρεται από αυτήν.

1. Τι είναι ο φόβος;
Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου. Αποτελεί μια μάλλον φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που όμως δεν πρέπει να αφήσουμε να μας παρασύρει σε ενέργειες που ξεπερνούν την λογική μας.

2. Πώς ο φόβος μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες για επιβίωση
Σε μια κατάσταση επιβίωσης, ο φόβος ενδέχεται να μας επηρεάσει με δύο τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση το άτομο παραλύει, χάνει την ψυχραιμία του και αδυνατεί να λάβει ακόμα και στοιχειώδης αποφάσεις. Στην δεύτερη περίπτωση το άτομο αφήνει το φόβο και την αδρεναλίνη να οδηγήσουν τις πράξεις του. Συχνά παίρνει αποφάσεις βεβιασμένες και σπασμωδικές που το πιθανότερο είναι να αποτύχουν και να τον φέρουν αντιμέτωπο με προβλήματα που εύκολα θα μπορούσε να αποφύγει. Και στις δύο περιπτώσεις, η βασική αιτία του προβλήματος δεν είναι ο ίδιος ο κίνδυνος αλλά ο τρόπος με τον οποίο καλούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε.

3. Ο φόβος μπορεί να μας φανεί χρήσιμος;
Φυσικά και μπορεί, αφού ο σκοπός του είναι να μας κινητοποιήσει όταν θα δεχθούμε μια απειλή. Σε κάποιες περιπτώσεις ο φόβος είναι ένα προστατευτικό συναίσθημα καθώς μας αποτρέπει από το να προβούμε σε επικίνδυνες πράξεις. Αρκεί να παραμείνουμε ψύχραιμοι και μα μην πανικοβληθούμε.

4. Τι γίνετε όταν παρασυρόμαστε από παράλογους φόβους;
Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε από καταστάσεις που στην πραγματικότητα δεν μας απειλούν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιδημία του Κορωνοϊού που οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε Ιταλία και Κίνα να σπεύσουν να αδειάσουν τα ράφια των Supermarket. Η πλέον λογική αντίδραση είναι ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και να τηρήσουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις χωρίς υπερβολές.

5. Πιο είναι το βασικό συστατικό της επιβίωσης;
Tο βασικό συστατικό της επιβίωσης είναι η ψυχική μας στάση. Στις περισσότερες ιστορίες με ανθρώπους που κατάφεραν να επιβιώσουν από επικίνδυνες καταστάσεις ήταν όταν αρνήθηκαν να δεχτούν το γεγονός ότι μπορεί να πεθάνουν και αντιμετώπισαν ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.