Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου

Το σκόρδο με τη χαρακτηριστική έντονη γεύση αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολύτιμο φάρμακο με εξαιρετικές ιδιότητες. Επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο εκθειάζουν την ευεργετική επίδραση που επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών.

Το σκόρδο είναι ένα βολβώδες φυτό, με το ύψος του να μην ξεπερνά τα 50 εκατοστά. Πρώτοι το ανακάλυψαν οι κάτοικοι των χωρών της Κεντρικής Ασίας αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας αρκετών λαών.

Οι Έλληνες το καλλιεργούν από τα αρχαία χρόνια. Το χρησιμοποιούσε ο Αριστοτέλης και έχουν αναφερθεί σε αυτό τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Αριστοφάνης. Σήμερα, η παραγωγή του πραγματοποιείται κύριος στη Μακεδονία, τη Θράκη, και την Θεσσαλία.

Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλινάση, αλλικίνη, αλλιίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε.

Είναι γνωστό ότι ρυθμίζει αποτελεσματικότητά την πίεση του αίματος ενώ το αιθέριο έλαιο που περιέχει έχει έντονη αντισηπτική και αντιβιοτική δράση καθιστώντας το σκόρδο ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις μολύνσεις.

Έχει ευεργετική επίδραση στις περιπτώσεις γρίπης, κρυολογήματος, καταρροής και γενικά στις μολύνσεις του αναπνευστικού όπως η χρόνια βρογχίτιδα. Επίσης, σαν κατάπλασμα ενεργεί και κατά των ρευματικών και νευρικών πόνων.

Καλό όμως είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση στην κατανάλωση του καθώς η υπερβολική χρήση ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.