Πώς να φτιάξουμε ένα κλωβό Φαραντέι

Ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός που προκαλείται από μια πυρηνική έκρηξη ή από ένα φυσικό φαινόμενο του διαστήματος που είναι μια ηλιακή έκλαμψη, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στα περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε εάν κατασκευάσουμε ένα κλωβό Φαραντέι.

Ο Michael Faraday ήταν ένας Βρετανός επιστήμονας του 19ου αιώνα που δημιούργησε τη βάση για την έννοια του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στη φυσική. Το 1836 εφηύρε ένα κλουβί που περιβάλλεται από συρμάτινο πλέγμα το οποίο εμπόδιζε αποτελεσματικά το ηλεκτρισμό ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία να διεισδύσουν στο εσωτερικό του.

Εμείς σήμερα χρειαζόμαστε έναν κλωβό Φαραντέι; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο του κινδύνου που θεωρούμε ότι απειλεί τις συσκευές μας και γενικότερα τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό μας.

Για παράδειγμα σε περίπτωση πολέμου που υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπολυθεί επίθεση ΗΜΠ (Ηλεκτρομαγνητικού Παλμού), τότε το κλουβί θα σώσει το κινητό μας αλλά και οποία άλλη συσκευή βάλουμε μέσα.

Ένας κλωβός Φαραντέι είναι μια απλή κατασκευή ενός μονωμένου κουτιού ή δοχείου που περιβάλλεται από μέταλλο για την προστασία των ηλεκτρονικών. Μπορεί να είναι ένα μεταλλικό κουτί, μια χύτρα ταχύτητας, ένας φούρνος μικροκυμάτων ή μια κατασκευή που θα φτιάξουμε εμείς. Δεν χρειάζεται να γίνει με λαμαρίνα. Αρκεί να τυλίξουμε με αρκετές στρώσεις με αλουμινόχαρτο ή με αυτοκόλλητη μεταλλική ταινία ένα κουτί.

Για να δοκιμάσουμε πόσο αποτελεσματικό είναι μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μικρό ραδιόφωνο ή το κινητό μας. Αν διακοπεί το σήμα τότε τα έχουμε καταφέρει. Βασικό επίσης είναι να το μονώσουμε εσωτερικά. Με χαρτόνι με πλαστικό δεν έχει σημασία. Όσο απλή και αν φαίνεται μια τέτοια κατασκευή μπορεί να είναι αποτελεσματική.