Πώς θα επιβιώσουμε σε ένα εκτεταμένο μπλακάουτ

Η κρίση που έχει ξεσπάσει διεθνώς στην αγορά της ενέργειας έχει αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανιστούν φαινόμενα κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης για αρκετές ημέρες. Κάτι που πριν μερικά χρόνια θα φάνταζε ως ένα απίθανο σενάριο, πλέον αποκτά χαρακτηριστικά μιας άμεσης απειλής.

Ένα παρατεταμένο μπλακάουτ μπορεί να προέλθει από μία φυσική καταστροφή, από κυβερνοεπίθεση ή λόγω αδυναμίας του δικτύου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση. Οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Παράλληλα, η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνει προβληματική καθώς τα φανάρια στους δρόμους θα σβήσουν, ενώ οι αντλίες στα βενζινάδικα θα τεθούν εκτός λειτουργίας.

Ο ανεπαρκής ανεφοδιασμός και η δυσκολία στην συντήρηση των τροφίμων θα προκαλέσουν ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων. Πολλά προϊόντα θα εξαφανιστούν από την αγορά με τις τιμές να αλλάζουν μέρα με την μέρα.

Για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση πρώτα από όλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό μας με τρόφιμα και νερό. Οι τροφές πρέπει να είναι έτοιμες για κατανάλωση και χωρίς να χρειάζονται συντήρηση. Για το νερό να υπολογίζουμε δύο λίτρα καθημερινά για κάθε μέλος της οικογένειας. Αν χρησιμοποιούμε καθημερινά φάρμακα ας φροντίσουμε να έχουμε ένα απόθεμα ασφαλείας.

Η ενέργεια πρέπει να είναι η επόμενη προτεραιότητα μας. Ένα Powerbank μαζί με ένα φορητό ηλιακό πάνελ μπορούν να τροφοδοτήσουν το κινητό και τον φακό μας αν αυτός χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Για μεγαλύτερη απόδοση υπάρχουν οι φορητοί σταθμοί ενέργειας και οι γεννήτριες.

Ένα τελευταίο ερώτημα είναι πόσες ημέρες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα για το απόθεμα μας. Αυτό είναι κάτι πού εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα που έχουμε και το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου που διαθέτουμε. Ένα απόθεμα που επαρκή για τουλάχιστον ένα μήνα θεωρείται μία καλή επιλογή.