Πως θα στεγνώσουμε γρήγορα τα ρούχα μας

Συμβαίνει συχνά όταν κάνουμε πεζοπορία ή κατασκήνωση οι καιρικές συνθήκες να μην είναι πάντα ιδανικές. Ένας έμπειρος πεζοπόρος γνωρίζει ότι μια ξαφνική αλλαγή του καιρού ίσως μας οδηγήσει σε περιπέτειες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως θα στεγνώσουμε τα βρεγμένα μας ρούχα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πρώτα από όλα σημαντική είναι και η κατάλληλη επιλογή των ρούχων. Τα ρούχα μας πρέπει να είναι άνετα και να μην προκαλούν εφίδρωση του σώματος ενώ περπατάμε. Επειδή όμως υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες όπως η βροχή ή αν πρέπει να διαβούμε μια ρεματιά, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να στεγνώσουμε γρήγορα τα ρούχα μας.

Αν λοιπόν μια ξαφνική μπόρα έχει ως αποτέλεσμα να μουσκέψουν τα ρούχα μας, μόλις βρούμε ασφαλές καταφύγιο καλό είναι να βγάλουμε τα βρεγμένα και να φορέσουμε τα στεγνά που θα πρέπει να έχουμε στο σακίδιο μας. Τώρα για να τα στεγνώσουμε αρκεί να τα κρεμάσουμε σε ένα κλάδοι ή εάν έχει σταματήσει η βροχή και θέλουμε να συνεχίσουμε την πεζοπορία μας μπορούμε να τα κρεμάσουμε στο σακίδιο μας και σε μερικές ώρες θα έχουν στεγνώσει. Ακόμα κι αν δεν έχει ήλιο, τα ρούχα σταδιακά θα στεγνώσουν. Αν μάλιστα φυσάει η διαδικασία θα επιταχυνθεί.

Αν είναι κομμάτια μικρότερου μεγέθους, όπως κάλτσες, γάντια κ.λπ., μπορούμε να τα τοποθετήσουμε μέσα από τα ρούχα και με την θερμοκρασία του σώματος να στεγνώσουν. Επίσης, αν τα τοποθετήσουμε στον υπνόσακο μας, πάλι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αρκεί να μην το παρακάνουμε βάζοντας πολλά βρεγμένα ρούχα ταυτόχρονα καθώς η υγρασία θα μας κάνει να μην νιώσουμε άνετα.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι να ανάψουμε φωτιά και να κρεμάσουμε τα ρούχα δίπλα. Προσοχή, όμως να μην είναι πολύ κοντά και τα κάψουμε. Ένας τρόπος να το διαπιστώσουμε είναι εάν παρατηρήσουμε ατμό να βγαίνει από τα κρεμασμένα ρούχα. Καλό είναι να τα απομακρύνουμε ώστε αυτά να στεγνώσουν πολύ πιο φυσικά και με πιο αργό αλλά ασφαλή ρυθμό.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένοι τύποι υφασμάτων τείνουν να στεγνώνουν πιο γρήγορα ή πιο αργά. Για παράδειγμα, αν έχουμε εσώρουχα από συνθετικό ύφασμα αυτά στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα πιο χοντρά ρούχα, φυσικά, θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο. Τα μάλλινα ρούχα τείνουν επίσης να στεγνώνουν πιο γρήγορα από τα περισσότερα υφάσματα.