Πότε θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού;

Όλοι οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία του κορωνοϊού όταν θα εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο η μαζική παραγωγή του εμβολίου και η διάθεση του στον γενικό πληθυσμό δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.

Η έναρξη κλινικών μελετών φάσης 3 από ορισμένες από τις εταιρίες που ετοιμάζουν το νέο εμβόλιο, δημιούργησε ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα και κατ’ επέκταση στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, μια εσπευσμένη διάθεση του εμβολίου προτού ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ίσως αποβεί μοιραία για τους πρώτους εμβολιαζόμενους.

Υπό κανονικές συνθήκες η διαδικασία ανάπτυξης ενός εμβολίου απαιτεί ένα χρονικό διάστημα ορισμένων ετών προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί. Κάτω όμως από τις παρούσες συνθήκες οι επιστήμονες προσπαθούν να συμπιέσουν αυτήν την διαδικασία σε όσο γίνετε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) σε πρόσφατη ανακοίνωση του επισήμανε ότι δε θα υπάρξει καμιά έκπτωση κατά τη διαδικασία των κλινικών μελετών ώστε το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι για να ανακτηθεί η ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιασθεί τουλάχιστον το 60% με 70% του πληθυσμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπάρχει μια σαφής επικοινωνιακή στρατηγική ώστε η κοινή γνώμη να αποδεχθεί τα μέτρα πρόληψης και να κατανοήσει ότι μέχρι να υπάρξει ένα εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποχή είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε.