Η επέλαση της πανδημίας τα δυο τελευταία χρόνια καθώς και ο πόλεμος της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των αγορών. Οι επιπτώσεις των οποίων θα δούμε να επηρεάζουν καθοριστικά τις ζωές μας στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στον τομέα των τροφίμων καθώς οι εμπλεκόμενες χώρες είναι σημαντικοί προμηθευτές των κρατών της Ευρώπης.
Οι ελλείψεις στα τρόφιμα δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι θα δούμε τα ράφια των Supermarket να αδειάζουν. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με την σημαντική αύξηση των τιμών τους, καθιστώντας απαγορευτική την απόκτηση βασικών αγαθών από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει συλλογικά από το κράτος αλλά και ατομικά από τον ίδιο τον πληθυσμό. Το κράτος μπορεί και οφείλει να θωρακίσει την χώρα φροντίζοντας να εφαρμόσει σχέδιο διατήρησης στρατηγικού αποθέματος τροφίμων. Δίνοντας παράλληλα έμφαση στον καλύτερο και πιο αποδοτικό προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγής.
Οι πολίτες από την μεριά τους πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους οικογενειακό απόθεμα. Όχι όμως με την προμήθεια μεγάλου αριθμού ευπαθών προϊόντων που θα αναγκαστούμε στην συνέχεια να πετάξουμε γιατί θα αρχίσουν να αλλοιώνονται. Το απόθεμα πρέπει να χτιστεί προσεκτικά με τροφές μακράς διαρκείας που θα ανακυκλώνουμε κυκλικά.
Πρόκειται στην ουσία για μια αλλαγή νοοτροπίας που αποφεύγει την σπατάλη της τροφής και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των διατροφικών αναγκών μας.
Info