Γιατί είναι απαραίτητη η μακροπρόθεσμη αποθήκευση τροφίμων

Τα φορτωμένα ράφια των σουπερμάρκετ δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι πολύτιμα αγαθά όπως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα είναι πάντα διαθέσιμα. Μόνο που η ιστορία μας έχει δείξει ότι σε έκτακτες καταστάσεις όπως θεομηνίες (τυφώνες), η ανθρωπογενείς καταστροφές (πόλεμοι), τα ράφια των καταστημάτων αδειάζουν εν ριπή οφθαλμού.

Κλασικό παράδειγμα είναι η πείνα που βίωσε ο ελληνικός λαός και ειδικότερα οι κάτοικοι των πόλεων στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την διακίνηση τροφίμων για τις ανάγκες της Βέρμαχτ. Ένα γεγονός που πυροδότησε μια ανθρωπιστική καταστροφή που όμοια της δεν είχε βιώσει ξανά ο ελληνικός πληθυσμός.

Τα τρόφιμα είναι λοιπόν η σημαντικότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για μια επικείμενη καταστροφή. Η μακροπρόθεσμη αποθήκευση τροφίμων στο σπίτι είναι μια σημαντική διαδικασία επιβίωσης για κάθε οικογένεια. Πολλοί πιστεύουν ότι έχοντας στο ράφι της κουζίνας ένα κιλό ρύζι, άντε και δύο πακέτα μακαρόνια είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε δύσκολη κατάσταση. Mέγα λάθος.

Η σωστή διαδικασία είναι να αποθηκεύσουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, που δεν χρειάζονται ψυγείο και είναι δυνατό να καταναλωθούν άμεσα χωρίς προετοιμασία. Τα υπολογίζουμε με βάση των αριθμό των μελών της οικογένειας ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για τουλάχιστον ένα μήνα. Όμως, ένα λάθος που κάνουν ορισμένοι είναι να αποθηκεύουν τρόφιμα που δεν καταναλώνουν καθημερινά είτε γιατί τα βρήκαν σε συμφέρουσα τιμή, είτε γιατί αποθηκεύονται εύκολα με αποτέλεσμα όταν αυτά λήξουν να έχουν χάσει χρόνο και χρήμα.

Επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως: όσπρια, αλεύρι, γάλα σε σκόνη, κονσέρβες κάθε είδους, ξηρούς καρπούς κ.α. Τα οποία καταναλώνουμε περιοδικά διατηρώντας πάντα ένα σταθερό απόθεμα τροφίμων.