Μοναχικός λύκος ή ομάδα;

Όταν η διαφυγή από ένα αστικό κέντρο κρίνεται επιβεβλημένη λόγω εκτεταμένων ταραχών ή εξαιτίας φυσικής καταστροφής τότε η ασφαλής μετακίνηση μας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όμως σε μια τέτοια ακραία κατάσταση είναι καλύτερο να κινηθούμε ως μεμονωμένα άτομα ή σαν ομάδα;

Σε οποιαδήποτε και από τις δυο επιλογές και αν καταλήξουμε υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που θα πρέπει να σταθμίσουμε πριν οριστικοποιήσουμε το πλάνο διαφυγής.

1. Ταχύτητα. Στην περίπτωση του μεμονωμένου ατόμου το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και σαφώς πιο γρήγορα από μια ομάδα ατόμων που πιθανόν περιλαμβάνει στην σύνθεση της και πρόσωπα διαφορετικών ηλικιών. Μπορεί ευκολότερα να διαφοροποιήσει το μέσο μεταφοράς καθώς και την διαδρομή που έχει αρχικός επιλέξει. Αντίθετα σε μια ομάδα που υπάρχουν παιδιά και ηλικιωμένοι εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η μετακίνηση είναι σαφώς πιο δύσκολη και πολύ πιο αργή.

2. Απόκρυψη. Ένα άτομο μπορεί να μετακινείται πολύ πιο διακριτικά από μια ομάδα. Αν μάλιστα φροντίσει να μην τραβά την προσοχή των άλλων, μπορεί στην κυριολεξία να περάσει απαρατήρητος. Αντίθετα κάτι παρόμοιο είναι σαφώς πιο δύσκολο όταν πρόκειται για περισσότερους ανθρώπους που κινούνται όλοι μαζί.

3. Τραυματισμός-Ασθένεια. Αν είμαστε μόνοι και τραυματισθούμε ή αρρωστήσουμε δεν θα υπάρχει κάποιος να μας φροντίσει και να μας περιθάλψει θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μόνοι. Ενώ στην περίπτωση της ομάδας τα πράγματα είναι ευκολότερα γιατί αν τραυματισθούμε οι υπόλοιποι θα προστρέξουν να μας βοηθήσουν. Αν μάλιστα υπάρχει στην ομάδα και άτομο με ιατρικές γνώσεις τότε η επίλυση ενός προβλήματος υγείας μπορεί να γίνει με σαφώς καλύτερο τρόπο.

4. Ασφάλεια. Ένας μόνο άνθρωπος είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει μια συμμορία. Το μόνο ίσως που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να διαφύγει. Ενώ αντίθετα ένα μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ένα περιστατικό βίαιης επίθεσης. Επίσης, μια ομάδα μπορεί να περιφρουρήσει περισσότερο αποτελεσματικά το κατάλυμα της φροντίζοντας να υπάρχει φρουρήσει όλο το εικοσιτετράωρο.

5. Εργασίες. Στην περίπτωση ενός μοναχικού ατόμου οποιαδήποτε εργασία είναι αναγκαίο να γίνει θα πρέπει να περάσει από τα δικά του χέρια. Όμως οι δυνατότητες του θα φτάσουν μέχρι εκεί που του επιτρέπουν οι γνώσεις του. Ενώ σε μια ομάδα ανθρώπων πέρα από το γεγονός ότι είναι διαθέσιμα περισσότερα χέρια υπάρχει και διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες του κάθε ανθρώπου. Για κάποιες εργασίες θα είναι πιο ικανοί κάποιοι ενώ για κάποιες άλλες δουλειές κάποιοι άλλοι. Έτσι μπορεί να γίνει εύκολα επιμερισμός των εργασιών και ο φόρτος διεκπεραίωσης τους να μοιραστεί σε περισσότερα άτομα.

Καταλήγοντας, το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα μια κρίση από ένα μοναχικό άτομο. Μπορεί να υστερεί σε ταχύτητα και ευελιξία αλλά υπερτερεί σε όλους τους άλλους τομείς. Αν μάλιστα παρατηρήσουμε την συµπεριφορά των ζώων θα δούμε ότι και αυτά ενώνονται σε ομάδες για να μπορέσουν να επιβιώσουν.