Οδηγός επιβίωσης σε κατάσταση αστικού πολέμου

Αστικό πόλεμο έχουμε όταν εντός των πόλεων εκδηλώνονται ένοπλες συγκρούσεις. Είτε πρόκειται για ένοπλες αναρχικές δυνάμεις οι οποίες συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας. Είτε αφορά δυνάμεις του τακτικού στρατού που επιλέγουν να οχυρωθούν μέσα στις πόλεις και να αντιμετωπίσουν τις αντίπαλες δυνάμεις σε αστικό περιβάλλον.

1. Δημιουργία αποθέματος τροφίμων και νερού. Το απόθεμα δεν μπορούμε να το ετοιμάσουμε αφού έχουν ξεσπάσει οι συγκρούσεις. Αυτό πρέπει να γίνει σε χρόνο προγενέστερο καθώς την τελευταία στιγμή που θα σπεύσουν όλοι στα Supermarket τα ράφια θα αδειάσουν σε χρόνο ρεκόρ. Η ύπαρξη ενός αποθέματος θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο να οργανώσουμε καλύτερα τις επόμενες ενέργειες μας.

2. Απόθεμα φαρμάκων. Αν υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας να αναζητήσουμε τρόφιμα εν μέσω κρίσης. Η εύρεση φαρμάκων είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μια ακόμα πιο δύσκολη επιλογή. Εάν μάλιστα πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούμε συχνά τότε η δημιουργία αποθέματος αποκτά ακόμα πιο επιτακτικό χαρακτήρα.

3. Ύπαρξη αντικειμένων προς ανταλλαγή. Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους η ανάληψη μετρητών από το ATM γίνετε από δύσκολη έως αδύνατη. Τα ATM φυσιολογικά θα αδειάσουν από τους πανικόβλητους πολίτες που θα σπεύσουν σε αυτά κατά τις πρώτες ημέρες. Με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός τους ξανά με μετρητά να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλά. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε στο απόθεμα μας, ένα επιπλέον στοκ που θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο ανταλλαγής για να καλύψουμε ορισμένες από τις ελλείψεις μας.

4. Οργανώνουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας. Όταν θα επικρατήσουν χαοτικές καταστάσεις είναι σίγουρο ότι θα εκδηλωθούν φαινόμενα λεηλασιών και βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών. Σημαντικό είναι να φροντίσουμε να μην γίνει το σπίτι μας στόχος επίθεσης. Δεν διαφημίζουμε το απόθεμα τροφίμων που διαθέτουμε και γενικά κινούμαστε όσο μπορούμε πιο αθόρυβα ώστε να περάσουμε απαρατήρητοι. Πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι κανένας δεν έχει να κερδίσει κάτι από εμάς αν μας επιτεθεί. Επίσης, αν υπάρχει υπόγειο στην κατοικία μας αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο.

5. Αυτόνομη πηγή ενέργειας. Ένας από τους πρώτους στόχους μιας ένοπλης σύγκρουσης θα είναι και τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτό οφείλουμε να εξασφαλίσουμε μια έστω και ελάχιστη πηγή ενέργειας για να φορτίσουμε τουλάχιστον το κινητό μας. Ακόμα και αν δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας ένα Smartphone υποστηρίζει και άλλες λειτουργίες που μας είναι απαραίτητες όπως φακός και ραδιόφωνο. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τόσο τα Powerbank με ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ όσο και τα ραδιόφωνα που διαθέτουν μηχανισμό φόρτισης με μανιβέλα.

6. Επικοινωνία και πληροφόρηση. Εάν καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιθανό να σταματήσουν να λειτουργούν και οι υπηρεσίας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η απομόνωση όμως είναι ένας ύπουλος εχθρός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις θα πρέπει απαραίτητα να έχουμε ραδιόφωνο με μπαταρίες ή κινητό που υποστηρίζει μια τέτοια λειτουργία. Αν δεν υπάρχει, μαθαίνουμε ποιος από τους γείτονες έχει πρόσβαση σε αυτά ώστε να μας κρατά ενήμερους.

7. Έχουμε έτοιμο σχέδιο διαφυγής. Όταν τα πράγματα θα δυσκολέψου και άλλο και η κατάσταση θα γίνει επικίνδυνη για εμάς και την οικογένεια μας τότε πρέπει να μετακινηθούμε σε ένα άλλο τόπο περισσότερο ασφαλή. Αυτό θα το έχουμε προετοιμάσει από πριν και όχι την τελευταία στιγμή. Ο χρόνος, η διαδρομή και τα πράγματα που θα πάρουμε μαζί μας πρέπει να τα έχουμε υπολογίσει πολύ προσεκτικά.

Στους σύγχρονους πολέμους οι στρατοί δεν πολεμούν μόνο στα σύνορα. Συχνά μεταφέρουν τις εχθροπραξίες και μέσα στις πόλεις. Έτσι είναι πολύ πιθανό η περιοχή που διαμένουμε να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.