Δέκα λάθη που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

Μία μεγάλη καταστροφή που συντελείται κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας είναι οι τεράστιες πυρκαγιές που κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης των πυρκαγιών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τα λάθη προκειμένου να συμβιώσουμε με την φύση χωρίς να την καταστρέφουμε.

1. Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

2. Δεν πετάμε ποτέ αναμμένο τσιγάρο όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

3. Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός του δάσους.

4. Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις κ.α.).

5. Δεν ανάβουμε φωτιά για να μαγειρέψουμε. Προτιμούμε να έχουμε μαζί μας έτοιμα τρόφιμα.

6. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν μια πυρκαγιά. Τέτοια είναι τα γυάλινα μπουκάλια και τα κουτάκια των αναψυκτικών. Τα όποια δεν παρατάμε μετά την εκδρομή μας.

7. Γενικότερα, δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών προκαλούνται κάθε χρόνο από σημεία που οι άνθρωποι μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπους.

8. Ένας ακόμα παράγοντας ανάφλεξης είναι και το αυτοκίνητο. Ο καταλύτης των οχημάτων υπερθερμαίνεται και διατηρεί υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα αν σταθμεύσουμε το όχημά μας σε σημείο που υπάρχουν ξερά χόρτα να υπάρξει ανάφλεξη.

9. Προσοχή και με τα εύφλεκτα υγρά. Ένα μπουκάλι οινόπνευμα μπορεί να πάρει φωτιά εάν παραμείνει στο ήλιο για αρκετή ώρα.

10. Επίσης, σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Τι κάνουμε αν αντιληφθούμε μια πυρκαγιά.

Τηλεφωνούμε αμέσως στο αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο της πυρκαγιάς, περιγράφοντας την βλάστηση καθώς και την κατεύθυνση της φωτιάς.

Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνούμε στο 112.