Έξι τρόποι για να καλύψουμε τα ψηφιακά μας ίχνη

Πέρα από την επιβίωση στον φυσικό κόσμο πρέπει να φροντίσουμε παράλληλα και για τους κινδύνους που υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο που είμαστε όλοι εκτεθειμένοι. Μπορεί να ακούγεται σαν ταινία θρίλερ ή επιστημονικής φαντασίας, αλλά λόγω των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, όποιος θέλει να μάθει πράγματα για εμάς δεν έχει παρά να μελετήσει την ψηφιακή μας δραστηριότητα.

Προσοχή με τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι συνήθως δημοσιεύουμε κυριολεκτικά οτιδήποτε στα κοινωνικά δίκτυα. Τι φάγαμε για πρωινό, τι κάνουμε αυτήν τη στιγμή ή ακόμα και που πρόκειται να περάσουμε τις διακοπές μας. Για έναν απλό άνθρωπο, αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά για κάποιον που έχει κακή πρόθεση μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Προσέχουμε λοιπόν τι πληροφορίες δημοσιεύουμε γιατί δεν γνωρίζουμε που αυτές θα καταλήξουν.

Απενεργοποιούμε τη λειτουργία παρακολούθησης τοποθεσίας και ιστορικού. Πολλές συσκευές διαθέτουν αυτόματη παρακολούθηση τοποθεσίας, επομένως ελέγχουμε τις ρυθμίσεις της συσκευής μας και απενεργοποιούμε αυτήν την επιλογή. Επίσης, καθαρίζουμε το ιστορικό τοποθεσίας μας για να αποτρέψουμε να μάθει κάποιος που κινούμαστε καθημερινά.

Πληρώνουμε και με μετρητά όχι μόνο με κάρτες. Με την χρήση πλαστικού χρήματος η τράπεζα γνωρίζει πόσα ξοδεύουμε και ακόμη και τι αγοράζουμε. Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες εάν πέσουν σε λάθος χέρια. Εάν χρησιμοποιούμε και μετρητά, πολλές από τις συναλλαγές μας θα τις γνωρίζουμε μόνο εμείς.

Χρησιμοποιούμε ψευδώνυμο. Σε ένα διαδικτυακό φόρουμ που θα μπούμε για να συνομιλήσουμε δεν δίνουμε ποτέ προσωπικά στοιχεία σε άτομα του διαδικτύου. Θα δώσουμε ένα ψευδώνυμο χωρίς να προσδιορίζουμε ποτέ τον τόπο της κατοικίας μας.

Ενεργοποίηση λειτουργίας πτήσης. Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα από πύργους κινητής τηλεφωνίας και το Wi-Fi για να μας βρουν. Εάν κάποια χρονική στιγμή δεν αναμένουμε να μας πάρουν τηλέφωνο αλλά ούτε και εμείς θέλουμε να καλέσουμε κάποιον, μπορούμε να θέσουμε το τηλέφωνό μας σε λειτουργία πτήσης. Αυτή η λειτουργία απενεργοποιεί όλες τις ασύρματες λειτουργίες, ώστε το τηλέφωνό μας να αποσυνδεθεί από τους πύργους κινητής τηλεφωνίας και το Wi-Fi.

Χρησιμοποιούμε τηλέφωνο παλαιότερης τεχνολογίας. Πολλοί επιχειρηματίες ή ακόμα και πολιτικοί χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους επικοινωνίες κινητά παλαιότερης τεχνολογίας. Αυτό γίνετε γιατί τα smartphone θεωρούνται πολύ ευάλωτα ως προς την υποκλοπή των δεδομένων του χρήστη. Σε μια παλαιότερη συσκευή δεν μπορεί να εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό γιατί απλά δεν υποστηρίζει αυτή την λειτουργία.