Η χρησιμότητα του χάρτη

Σε κάθε εξόρμηση μας στην φύση καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με ένα χάρτη της περιοχής στην οποία πρόκειται να κινηθούμε. Παρόλο που η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την σύγχρονη τεχνολογία και τα περισσότερα smartphone διαθέτουν ενσωματωμένους χάρτες η ύπαρξη ενός χάρτη σε έντυπη μορφή προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το smartphone μας μπορεί σε μια δεδομένη στιγμή να χαλάσει ή να μείνει από μπαταρία. Τι κάνουμε τότε; Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα χάρτη και μια πυξίδα και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα μας φανούν χρήσιμα. Τώρα για την ανάγνωση ενός χάρτη είναι απαραίτητες ορισμένες βασικές γνώσεις.

Ο χάρτης στην ουσία είναι ένα φύλλο χαρτιού στο οποίο απεικονίζεται μια συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για παλιά τεχνολογία που όμως παρουσιάζει μεγάλη αντοχή καθώς πολλοί χάρτες αποτελούνται από αδιάβροχο χαρτί. Το κοινό χαρακτηριστικό κάθε χάρτη είναι ότι χωρίζεται σε τετράγωνα τα οποία αναγνωρίζονται με γράμματα ή αριθμούς ή και τα δυο. Επίσης, θα δούμε να αναγράφεται η κλίμακα και να υπάρχει ένα υπόμνημα που περιέχει πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε τα διάφορα σύμβολα που υπάρχουν σε αυτόν.

Κάθε χάρτης διαμορφώνεται ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Για παράδειγμα οι πιλότοι των αεροσκαφών χρησιμοποιούν χάρτες κλίμακας 1:250.000 ενώ αντίθετα για στρατιωτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται χάρτες κλίμακας 1:50.000.

Ένας χάρτης μας ενημερώνει για όλους τους δρόμους και τα μονοπάτια που υπάρχουν καθώς επίσης και για τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τις λίμνες. Επιπλέον, απεικονίζεται το ανάγλυφο του εδάφους με την χρήση ισοϋψών καμπυλών οι οποίες είναι κλειστές καμπύλες γραμμές, που ενώνουν σημεία ίδιου υψομέτρου. Σε συνδυασμό με τη πυξίδα μας παρέχεται η σημαντικότερη χρησιμότητα ενός χάρτη που είναι το να εντοπίσουμε το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ώστε να μπορέσουμε να κατευθυνθούμε όπου εμείς επιθυμούμε.

Πριν ξεκινήσουμε για μια πεζοπορία χρήσιμο είναι να σχεδιάσουμε το ακριβές δρομολόγιο μας και να ενημερώσουμε τους οικείους μας για την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε ώστε σε μια περίπτωση ανάγκης να γνωρίζουν που θα μας αναζητήσουν.