Ηλιακές καταιγίδες: Μια αόρατη απειλή

Μια ισχυρή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα που προέρχεται από τον ήλιο μπορεί να καταστρέψει μέσα σε οκτώ λεπτά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνιών ολόκληρου του πλανήτη. Έχουν προκληθεί κατά το παρελθόν μεγάλες καταστροφές και οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πιθανό να προκύψουν ανάλογα περιστατικά και στο μέλλον.

Ο ήλιος πέρα από την ευεργετική του επίδραση στον πλανήτη, αφού συμβάλει στην δημιουργία και την συντήρηση της ζωής, δεν παύει να παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Στην επιφάνεια του ηλίου καθημερινά συντελούνται κολοσσιαίες εκρήξεις πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το μέγεθος της γης που όμως δεν μας επηρεάζουν καθώς μας προστατεύει το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τον πλανήτη μας.

Αν όμως ισχυρά κύματα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων μετά από μια ή περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις φτάσουν στην γη και βρουν το μαγνητικό της πεδίο κατάλληλα προσανατολισμένο είναι δυνατό να το διαπεράσουν και να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Μπορεί να καταστραφούν τα δίκτυα ισχύος και επικοινωνιών σε όλες τις ηπείρους απειλώντας με κατάρρευση τις σύγχρονες κοινωνίες. Χωρίς ρεύμα θα πάψουν να λειτουργούν επίσης τα δίκτυα ύδρευσης, τα νοσοκομεία και οι τράπεζες. Τα εναλλακτικά συστήματα υποστήριξης αυτών των υποδομών δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Σύντομα, θα καταρρεύσουν και αυτά μεγεθύνοντας τις επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Όμως πέρα από την καταστροφή στις υποδομές υπάρχει και ο άμεσος κίνδυνος της έκθεσης των ανθρώπων σε επικίνδυνες ακτινοβολίες. Που μπορεί να μην προκαλούν ακαριαίο θάνατο όμως θα βλάψουν καθοριστικά την υγεία ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες δεν θεωρούν βέβαιη μια τέτοια καταστροφή στο άμεσο μέλλον, όμως δεν μπορούν και να την αποκλείσουν.