Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης με τέντα

Μια εκδρομή στη φύση μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να πάρει απρόσμενη τροπή και να εξελιχθεί σε μια κρίσιμη κατάσταση επιβίωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση η κατασκευή καταφυγίου πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες μας. Στόχος μας είναι να προστατευτούμε από τα καιρικά φαινόμενα και να διατηρηθούμε ζεστοί.

Στην περίπτωση που δεν κουβαλάμε σκηνή γιατί καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος από το σακίδιο μας, μια καλή λύση είναι να έχουμε μαζί μας μια τέντα που δεν πιάνει πολύ χώρο και γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε ιδανικό καταφύγιο για εμάς. Τέντες υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη το ιδανικότερο για μέχρι δυο άτομα είναι το τρία επί τρία μέτρα.

Όσον αφορά το μέρος που θα στήσουμε το καταφύγιο μας επιλέγουμε ένα επίπεδο χώρο ανάμεσα σε δυο δένδρα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και το σημείο προστατεύεται από τον άνεμο. Για το στήσιμο θα χρειαστούμε ένα σκοινί, αν και προτιμότερο είναι να έχουμε μαζί μας αρτάνη (περίπου 20 με 30 μέτρα) που είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και έχει λιγότερο όγκο. Αρχικά, δένουμε το σκοινί ή την αρτάνη ανάμεσα στα δυο δένδρα σε περίπου ένα μέτρο ύψος.

Κατόπιν στερεώνουμε την μια πλευρά της τέντας στην αρτάνη χρησιμοποιώντας τα σημεία δεσίματος που βρίσκονται περιμετρικά. Την άλλη πλευρά την στερεώνουμε στο έδαφος με κλήση περίπου 30 μοίρες καρφώνοντας μικρά πασαλάκια στο χώμα. Αυτό ονομάζεται καταφύγιο ανοιχτού τύπου και στήνεται πολύ γρήγορα, επίσης είναι κατάλληλο για την περίπτωση που θέλουμε να ανάψουμε φωτιά καθώς η κεκλιμένη πλευρά ανακλά την θερμότητα και μας ζεσταίνει και από πίσω.

Ένας άλλος τρόπος είναι να περάσουμε την τέντα πάνω από την αρτάνη στη μέση και να στερεώσουμε τις άλλες πλευρές στο έδαφος σε σχήμα Λ. Αυτό είναι καταφύγιο τύπου A και δημιουργεί ένα χώρο περισσότερο προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι καταφυγίου με τέντα που μπορούμε να φτιάξουμε όμως αυτοί οι δυο είναι και οι πιο συνηθέστεροι. Διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή και τις μετεωρολογικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι σκοπός του καταφυγίου είναι να μας προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή.

Όλοι οι τύποι καταφυγίων που μπορούμε να κατασκευάσουμε:

null