Πέντε κανόνες επιβίωσης που είναι μύθοι

Σε μεγάλο βαθμό η κυρίαρχη αντίληψη για την επιβίωση στην άγρια φύση είναι γεμάτη με παραπληροφόρηση και μισές αλήθειες. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται η εικόνα, πώς η επιβίωση στο δάσος μοιάζει να είναι το ίδιο δύσκολη με μια βόλτα στο πάρκο.

1ος Μύθος: Το να ζεις από τη φύση είναι εύκολο

Η ιδέα ότι σε όποιον κίνδυνο κι αν βρεθούμε μπορούμε εύκολα να τα καταφέρουμε (εφόσον έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις) είναι πολύ δημοφιλής αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, το να ζεις από τη γη στην άγρια φύση δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται σε ένα βίντεο που θα δούμε στο ίντερνετ. Φυσικά, οι κατάλληλες γνώσεις είναι απαραίτητες, αλλά εξίσου σημαντική είναι η εξάσκηση μας σε ρεαλιστικές συνθήκες όπου θα αποκτήσουμε τελικά την ικανότητα να επιβιώσουμε στο αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον.

2ος Μύθος: Φαγητό και νερό υπάρχουν παντού, απλά πρέπει να γνωρίζουμε που θα τα βρούμε

Σε σχέση με τον πρώτο μύθο, η ιδέα ότι είναι εύκολο να βρεις φαγητό και νερό στην έρημο διαιωνίζεται από την ευκολία με την οποία οι «ειδικοί» σε αρκετές εκπομπές του διαδικτύου φαίνεται να βρίσκουν τα γεύματά τους. Μπορεί να παρατηρήσετε, ωστόσο, ότι κανένας από αυτούς τους ειδικούς δεν βρίσκεται στην άγρια φύση για σημαντικές χρονικές περιόδους σε αυτές τις εκπομπές. Αν και είναι αλήθεια ότι σε πολλά κλίματα υπάρχουν πολλά βρώσιμα φυτά τριγύρω, είναι επίσης αλήθεια ότι τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και δεν είναι διαθέσιμα για την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου.

Αν δεν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να βρείτε μεγάλη ποσότητα ξηρών καρπών και άφθονα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θα δυσκολευτείτε να πάρετε αρκετές θερμίδες από τη φύση. Ναι, μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη C από πευκοβελόνες και επίσης πολλά άγρια ??τρόφιμα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι οι θερμίδες που θα μας διατηρήσουν σε φυσική κατάσταση για περισσότερο από μερικές ημέρες. Το νερό είναι εξίσου δύσκολο να βρεθεί, ειδικά το καθαρό. Μπορεί να βρούμε ένα ρέμα ή ένα ποτάμι αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν το νερό δεν είναι μολυσμένο. Μπορεί να ξεδιψάσουμε προσωρινά αλλά στη συνέχεια να καταλήξουμε να χάσουμε όλη αυτή την ενυδάτωση λόγω διάρροιας και εμετού εάν η πηγή του νερού είναι μολυσμένη.

3ος Μύθος: Πρέπει να βρούμε τροφή αμέσως

Έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι η αναζήτηση τροφής είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε εάν χαθούμε στο δάσος. Ωστόσο, ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει έως και μερικές εβδομάδες χωρίς φαγητό. Αντίθετα, θα πρέπει να ψάξουμε για καταφύγιο και νερό και η σειρά σπουδαιότητας εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αν είναι χειμώνας το καταφύγιο έχει προτεραιότητα ενώ αν η κλιματολογικές συνθήκες είναι καλύτερες, η ενυδάτωση μας έρχεται πρώτη. Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει αυτές τις δύο ανάγκες, τότε θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στο φαγητό.

4ος Μύθος: Το άναμμα της φωτιάς είναι τόσο εύκολο όσο το να τρίψουμε δύο ξύλα ή να χτυπήσουμε δύο πέτρες μεταξύ τους

Η έναρξη φωτιάς εξαιτίας τριβής ή από σπινθήρες που δημιουργούνται από το χτύπημα των βράχων δεν είναι εύκολη και απαιτεί πολλή εξάσκηση για να τα καταφέρουμε, και ακόμη και τότε δεν είναι δυνατή χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες και υλικά. Η έναρξη μιας φωτιάς με οποιαδήποτε τεχνική μπορεί να είναι δύσκολη σε συνθήκες υγρασίας ή ανέμου, ακόμη και για έναν έμπειρο ειδικό με τα σωστά υλικά. Είναι μια δεξιότητα που απαιτεί αρκετή εξάσκηση και χρόνο για να αποκτηθεί.

5ος Μύθος: Παριστάνουμε το νεκρό σε περίπτωση επίθεσης από αρκούδα

Ας μην επηρεαζόμαστε από αυτά που έχουμε δει στην τηλεόραση ή έχουμε ακούσει σε ιστορίες. Το να το παίζουμε νεκροί όταν αντιμετωπίζουμε μια επιθετική αρκούδα μπορεί πραγματικά να μας σκοτώσει. Η ιδέα αυτή βασίζεται στην λογική ότι η αρκούδα δεν θα μας θεωρεί πλέον σαν απειλή και θα φύγει. Τι γίνεται όμως εάν αυτή πεινάει; Το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε μια περιοχή που θεωρείται βιότοπος για τις αρκούδες και όταν αντιληφθούμε κάποιο ίχνος τους να απομακρυνθούμε αμέσως.