Πολύτιμο μάθημα επιβίωσης μετά από μια καταστροφή

Ο σημαντικότερος λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προετοιμάζονται για μια κατάσταση κρίσης είναι γιατί πιστεύουν ότι ακόμα και αν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός, η καθημερινότητα τους δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά. Είναι όμως έτσι; Μήπως έχουν υπάρξει γεγονότα που αποδεικνύουν το αντίθετο;

Η περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα για το τι μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία αν της στερήσεις ξαφνικά το ηλεκτρικό ρεύμα. Όλα ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο όταν οι τυφώνες Ιρμα και Μαρία σάρωσαν την Καραϊβική. Το Πουέρτο Ρίκο είναι ένα νησί με πληθυσμό 3,4 εκατομμυρίων και είναι αυτό που δέχθηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα. Το ένα τρίτο των υποδομών του νησιού καταστράφηκαν, αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και τρεχούμενο νερό.

Οι πρώτες μέρες μετά την πτώση του δικτύου σηματοδοτήθηκαν από το χάος, ενώ οι ντόπιοι ανέφεραν ότι όσοι δεν είχαν μετρητά δεν μπορούσαν να αγοράσουν τίποτα. Τα ασθενοφόρα δεν ήταν διαθέσιμα, και τα νοσοκομεία είχαν σημαντικά προβλήματα. Μόνο 11 από τα 69 νοσοκομεία του νησιού είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και στα υπόλοιπα οι γεννήτριες υπολειτουργούσαν με αποτέλεσμα πολλοί τραυματίες να μην έχουν πρόσβαση σε ακτινογραφίες, αξονικές και την αιμοκάθαρση.

Τις επόμενες ημέρες τα φαινόμενα βίας άρχισαν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς οι επικοινωνίες κατέρρευσαν πλήρως αφήνοντας τον πληθυσμό χωρίς σταθερό τηλέφωνο, κινητό και internet. Τα πρατήρια βενζίνης σύντομα ξέμειναν από καύσιμα κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο απελπιστική. Μέλη συμμοριών άρχισαν να λεηλατούν καταστήματα και να ληστεύουν ανθρώπους στο δρόμο. Τη νύχτα δεν κυκλοφορούσε κανένας καθώς τα φώτα του δρόμου δεν λειτουργούσαν και η αστυνομία απουσίαζε.

Μήνες μετά την πτώση του δικτύου, ένα μεγάλο τμήμα του νησιού δεν έχει ρεύμα, ειδικά σε απομακρυσμένες και λιγότερο εύπορες περιοχές. Το νησί εξακολουθεί να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη τέσσερις μήνες αργότερα και οι αρχικές εκτιμήσεις για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, που προβλέπονταν να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, έχουν μετατεθεί για τον Μάρτιο.

Ακόμα και αν δεν ζούμε σε ένα νησί, αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι παρόμοιο δεν μπορεί να συμβεί σε εμάς. Η απώλεια του ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, τρεχούμενο νερό ίσως και ιατρική περίθαλψη. Ο ίδιος τρόμος που χτύπησε στους δρόμους του Πουέρτο Ρίκο μπορεί να χτυπήσει και στους δρόμους της γειτονιάς μας. Για αυτό και είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε το δικό μας σχέδιο επιβίωσης προτού να είναι πολύ αργά.