Πώς να φτιάξουμε ένα κιτ επιβίωσης πυρηνικού πολέμου

Ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να φαίνεται απίθανο να πραγματοποιηθεί στις μέρες μας, αλλά πόσοι από εμάς περιμέναμε να ξεσπάσει μια παγκόσμια πανδημία; Η απειλή της μόλυνσης από ραδιενέργεια δεν αφορά μόνο τα πυρηνικά όπλα μπορεί να προέλθει και από ένα ατύχημα σε ένα από τους αντιδραστήρες που υπάρχουν σε γειτονικές χώρες.

Είτε πρόκειται για έκρηξη ατομικής βόμβας, είτε για ένα ατύχημα σαν του Τσερνομπίλ η προετοιμασία που θα πρέπει να κάνουμε δεν έχει ουσιαστική διαφορά.

1. Μετρητής ραδιενέργειας. Ένας μετρητής Geiger για τη μέτρηση της ακτινοβολίας αποτελεί την πρώτη μας επιλογή. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιο ακριβό μηχάνημα, υπάρχουν στην αγορά οικονομικά μοντέλα που μετρούν με ακρίβεια την ακτινοβολία. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να εντοπίσουμε τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή μας.

2. Φορητός δοσομετρητής. Αυτά είναι συνήθως μικρά, μεγέθους τσέπης που έχουν κλιπ και στερεώνονται σαν στυλό. Μετρούν τη συνολική έκθεση ενός ατόμου στη ραδιενέργεια για μια χρονική περίοδο. Ένας δοσομετρητής μάς ενημερώνει αν υπάρχει υπερβολική έκθεση του οργανισμού μας σε επικίνδυνη ακτινοβολία. Θα πρέπει να έχουμε ένα για κάθε μέλος της ομάδας μας.

3. Δισκία ιωδιούχου καλίου. Επίσης γνωστά ως τα χάπια που μας προστατεύουν από την ακτινοβολία. Αλλά προσοχή, δεν είναι μαγικά χάπια που προστατεύουν ολόκληρο το σώμα μας από την ακτινοβολία. Προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα όπου η ακτινοβολία (ραδιενεργό ιώδιο) τείνει να συσσωρεύεται μετά από οποιαδήποτε έκθεση σε ακτινοβολία.

4. Στολή Hazmat. Παρέχει ουσιαστική προστασία σε μια περιοχή που έχει μολυνθεί από ραδιενέργεια. Θα πρέπει επίσης να αφιερώσουμε χρόνο για να καταλάβουμε πως θα την φορέσουμε και πως και που θα την αποθηκεύσουμε μετά την χρήση.

5. Μάσκα Hazmat. Δεν είναι σαν τις μάσκες που φοράμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτές έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν όλα τα σωματίδια και οτιδήποτε άλλο στον αέρα που θα μπορούσε να εισάγει ακτινοβολία στο στόμα μας, τις ρινικές διόδους και να καταλήξει στους πνεύμονες. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πώς και πότε θα πρέπει να αλλάξουμε τα φίλτρα. Ακόμα και χωρίς μια πλήρη στολή Hazmat, είναι μια καλή λύση μετά από οποιοδήποτε πυρηνικό γεγονός.

6. Δισκία ενεργού άνθρακα. Προσφέρουν ανακούφιση και μπορεί να αφαιρέσουν τις τοξίνες από το σώμα με την πάροδο του χρόνου. Διατίθεται ως φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή στα περισσότερα φαρμακεία ή μπορεί να αγοραστεί στο διαδίκτυο.

7. Κλωβός Faraday. Προστατεύει τις ηλεκτρονικές μας συσκευές από τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό. Είναι εύκολο να κατασκευαστεί και μπορούμε να αγοράσουμε ειδικό ύφασμα για να δημιουργήσουμε την δική μας κατασκευή.

8. Μονωτική ταινία. Η απλή ηλεκτρική ταινία είναι ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να σφραγίσουμε ραφές και κενά στην στολή μας αλλά και να κλείσουμε αποτελεσματικά χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα για να αποφύγουμε την μόλυνση στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Όλα αυτά, μαζί με το σακίδιο επιβίωσης και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επικίνδυνο γεγονός όπως αυτό της έκθεσης στην ραδιενεργή μόλυνση.