Πως να φτιάξουμε ένα ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ένας ενδιαφέρον τρόπος για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα μας κρύα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι να φτιάξουμε ένα δοχείο Zeer. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απλή κατασκευή, πρωτόγονη θα λέγαμε, που ακόμα και σήμερα αρκετοί άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου τη χρησιμοποιούν για την ψύξη των τροφίμων τους.

Αλλά τι είναι το δοχείο Zeer και πως μπορούμε να το φτιάξουμε;

Το ψυγείο Zeer αξιοποιεί την εξάτμιση του νερού για την δημιουργία ψύξης. Πρόκειται για δύο πήλινα δοχεία, διαφορετικού μεγέθους. Τα οποία τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο και στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στα δυο δοχεία βάζουμε άμμο. Για να ξεκινήσει η διαδικασία της ψύξης πρέπει να βρέξουμε την άμμο με νερό ώστε με την εξάτμιση που θα δημιουργηθεί να αρχίσει να απορροφά θερμότητα από το εσωτερικό δοχείο, το οποίο διατηρείται δροσερό. Τέλος, καλύπτουμε τα δοχεία με ένα υγρό πανί για να αυξήσουμε την εξάτμιση.

Η λέξη Zeer είναι αραβική και μεταφράζεται ως η μεγάλη κατσαρόλα. Η έννοια της εξάτμισης για σκοπούς ψύξης υπήρχε ήδη από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου διατηρούσαν κρύο το νερό βάζοντας το σε μεγάλα πήλινα δοχεία τα οποία έβρεχαν εξωτερικά. Το δοχείο Zeer με την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, εφευρέθηκε εκ νέου στην Αφρική από τον Νιγηριανό δάσκαλο, Mohammed Bah Abba.

Αναφέρεται ότι είναι εφικτό να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων από 5 έως 10 φορές σε σύγκριση με την αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου.

Βέβαια, η απόδοση του εξαρτάται από την διαδικασία της εξάτμισης του νερού η οποία ευνοείται από ένα ζεστό και ξηρό κλίμα. Ενώ αντίθετε σε ένα περιβάλλον με αυξημένη υγρασία αυτή η διαδικασία δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα.