Πως θα επιβιώσουμε από μια πυρηνική έκρηξη

Το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου δεν εξαλείφθηκε ποτέ για την ανθρωπότητα. Παρατηρούμε ότι οι εντάσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των κρατών αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ένα διαρκές αίσθημα ανασφάλειας σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ποια είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευθούμε από μια πυρηνική έκρηξη;

Τι κάνουμε πριν την έκρηξη.

Η προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε ένα σακίδιο μπορούμε να έχουμε νερό, τρόφιμα και φάρμακα μαζί με μερικά αντικείμενα που θεωρούμε απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση μας. Τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι σε κονσέρβες και το νερό σε δοχείο καλά σφραγισμένο ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από την ραδιενέργεια. Ιδανικότερα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σακίδιο στο σπίτι και ένα στο αυτοκίνητο. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε περιοχές πλησίον σε στρατιωτικές βάσεις και γενικός σημεία που είναι πιθανοί στόχοι επίθεσης.

Τι κάνουμε την ώρα της έκρηξης.

Βάσει των στρατιωτικών εγχειριδίων, θεωρείτε ασφαλής η απόσταση που είναι τουλάχιστον 1500 μέτρα από το σημείο μηδέν. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την δύναμη της πυρηνικής κεφαλής που θα πλήξει τον στόχο. Σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας του όσο πιο μακριά, τόσο το καλύτερο. Όταν πραγματοποιηθεί η έκρηξη δεν γυρίζουμε το βλέμμα μας προς αυτήν, ανεξαρτήτου απόστασης. Υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούμε προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση. Αμέσως πέφτουμε στο έδαφος και προσπαθούμε να καλυφθούμε από την θερμική ακτινοβολία που μπορεί να μας προκαλέσει εγκαύματα ακόμα και τρίτου βαθμού. Αν βρισκόμαστε μέσα σε ένα κτίριο αποφεύγουμε τα παράθυρα και γενικά κάθε άνοιγμα που μπορεί να μας αφήσει εκτεθειμένους στην επικίνδυνη ακτινοβολία. Τα καταφύγια αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Τι κάνουμε μετά την έκρηξη.

Μετά την έκρηξη ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ραδιενεργό νέφος, που η διασπορά του εξαρτάται από παράγοντες όπως η ταχύτητα του ανέμου και οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα πάλι με τα στρατιωτικά εγχειρίδια τα επίπεδα ραδιενέργειας θα πέσουν σημαντικά μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 ημερών. Όμως, η ραδιενέργεια θα απορροφηθεί από το έδαφος και είναι πιθανό να δηλητηριάσει τα τρόφιμα και το νερό και για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την κατανάλωση τους. Χαρακτηριστικά σημάδια δηλητηρίασης από ραδιενέργεια αποτελούν ο εμετός, η ναυτία και τα έντονα σημάδια στο δέρμα και το πρόσωπο. Πλενόμαστε καλά με σαπούνι και νερό και αλλάζουμε τα ρούχα μας εάν υποψιαστούμε ότι έχουν μολυνθεί. Η ύπαρξη δισκίων ιωδιούχου καλίου είναι σημαντική γιατί θα προστατεύσει το θυρεοειδή μας αδένα από την πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου μετά την έκθεση μας στην ραδιενέργεια.