Πόσο ανθεκτικός είναι ένας σπινθηριστής

Ένα κιτ επιβίωσης συνήθως διαθέτει διάφορα εργαλεία για το άναμμα της φωτιάς. Είναι μια διαδικασία απαραίτητη για να μαγειρέψουμε και να βράσουμε νερό για να το αποστειρώσουμε. Μία καλή επιλογή είναι ο σπινθηριστής, καθώς δεν θέλει καύσιμο για να λειτουργήσει, δεν διαθέτει μηχανισμό που μπορεί να χαλάσει και γενικά θεωρείται άφθαρτος. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Ο σπινθηριστής είναι στην ουσία μια μεταλλική ράβδος που αν την ξύσουμε θα παράξει σπινθήρες για να ανάψουμε το προσάναμμα που θα μας δώσει φωτιά. Όλοι οι σπινθηριστές δεν είναι ίδιοι, άλλοι αποτελούνται από μαλακότερα κράματα που μας δίνουν περισσότερους σπινθήρες με κάθε χτύπημα και άλλοι από σκληρότερα κράματα που παράγουν μικρότερο αριθμό σπινθήρων και φθείρονται λιγότερο με κάθε χρήση.

Μια τυπική ράβδος ενός σπινθηριστή μπορεί να δώσει μεταξύ 8.000 και 12.000 χτυπήματα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των χτυπημάτων ποικίλλει ανάλογα με την διάμετρο της ράβδου, τη συχνότητα χρήσης, την απαλότητα ή την σκληρότητα του κράματος και τις ικανότητές μας στο άναμμα της φωτιάς.

Στα χέρια ενός έμπειρου χρήστη που έχει προετοιμάσει από πριν σωστά το προσάναμμα, ελάχιστα χτυπήματα είναι αρκετά για να έχει φωτιά. Σε αντίθεση με έναν άπειρο που θα προσπαθεί συνέχεια χωρίς αποτέλεσμα.

Ο σωστός τρόπος χρήσης συνοψίζεται σε τρία απλά βήματα:

1. Τοποθετούμε τον σπινθηριστή δίπλα ακριβώς από το προσάναμμα μας.

2. Κρατάμε την ξύστρα ή το μαχαίρι μας σε γωνία 45 μοιρών.

3. Τραβούμε την ράβδο προς τα πίσω και όχι την ξύστρα προς τα εμπρός.

Αν καταφέραμε να παράξουμε ένα ντους από σπινθήρες τότε είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουμε να έχουμε φωτιά. Αν όχι και οι σπινθήρες είναι ελάχιστοι έως καθόλου, τότε χρειαζόμαστε εξάσκηση.

Η ράβδος του σπινθηριστή ανάλογα με το κράμα που είναι φτιαγμένη μπορεί να διαβρωθεί από το νερό και οφείλουμε να προσέχουμε. Αν βραχεί την στεγνώνουμε αμέσως γιατί εάν μείνει πολύ ώρα στο νερό μπορεί ακόμη και να διαλυθεί στα χέρια μας αν προσπαθήσουμε να την χρησιμοποιήσουμε.

Καταλήγοντας, κανένα εργαλείο δεν είναι πραγματικά άφθαρτο. Όλα απαιτούν τον κατάλληλο χειρισμό και να γνωρίζουμε πώς θα τα προστατεύσουμε από τις φθορές και την διάβρωση.