Σπινθηριστής Πυρόλιθου και Μαγνησίου

Το άναμμα της φωτιάς στην ύπαιθρο δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μας δυσκολέψουν ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο. Ο αναπτήρας και τα σπίρτα είναι ευάλωτα στην υγρασία και επόμενο είναι να αναζητούμε τρόπους δοκιμασμένους και αξιόπιστους ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Είναι εύκολο να έχουμε ένα αναπτήρα που με ένα πάτημα μπορεί να μας δώσει τη φλόγα που χρειαζόμαστε. Τι γίνετε όμως αν αυτός βραχεί ή έχει υποστεί αστοχία και δεν λειτουργεί πλέον; Κάποιοι θα προτείνουν τη χρησιμοποιήσει ενός πιο απλού μέσου όπως είναι τα σπίρτα και ειδικά αυτά που είναι σχεδιασμένα να ανάβουν ακόμα και στην βροχή ή ακόμα και με ισχυρό άνεμο. Τι γίνετε όμως αν αυτά εξαντληθούν; Εξάλλου στο σακίδιο μας το πιθανότερο είναι να έχουμε ένα ή δυο κουτιά που δίνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό αναμμάτων.

Έτσι χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να αντέχει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες και να προσφέρει σχεδόν απεριόριστα ανάμματα. Αυτό το εργαλείο που μπορεί να τα κάνει όλα αυτά είναι ο σπινθηριστής. Ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε για τις ανάγκες των στρατιωτών στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός γιατί είναι ένα συμπαγές εργαλείο που μπορεί να παράξει φωτιά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Διακρίνεται κατά κύριο λόγο σε δυο τύπους, στους σπινθηριστές πυρόλιθου και αυτούς του μαγνησίου.

Ο σπινθηριστής πυρόλιθου αποτελείται από μια ράβδο την γνωστή τσακμακόπετρα που υπάρχει στους αναπτήρες. Η λειτουργία του είναι απλή. Με την βοήθεια μιας μεταλλικής λεπίδας (ξέστρο) ή με το πίσω μέρος του μαχαιριού αν ξύσουμε την τσακμακόπετρα θα παράξουμε σπινθήρες οι οποίες θα ανάψουν με την σειρά τους το προσάναμμα.

Ο σπινθηριστής μαγνησίου επίσης και αυτός βασίζεται στον ίδιο τρόπο λειτουργίας μόνο που στην τσακμακόπετρα έχει ενσωματωθεί και μια πλάκα μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που όταν αναφλέγεται παράγει θερμοκρασία έως 3.000 °C. Αν τρίψουμε την πλάκα μαγνησίου, μερικά ρινίσματα μόνο αρκούν για να ανάψει ευκολότερα το προσάναμμα μας.

Καταλήγοντας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο σπινθηριστής είναι ένα εργαλείο που δεν πρέπει να λείπει από το σακίδιο μας, είναι ελαφρύ, ασφαλές και αδιάβροχο καθιστώντας το πλέον αναντικατάστατο κομμάτι του εξοπλισμού επιβίωσης κάθε κατασκηνωτή, πεζοπόρου, ορειβάτη.