Σχέδιο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κινητό τηλέφωνο είναι ανεκτίμητο στον σύγχρονο κόσμο. Βασιζόμαστε σε αυτό για να παραμείνουμε συνδεμένοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι σε στιγμές κρίσης όπως φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές ενέργειες συχνά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο φόρτο κλήσεων.

Για αυτό χρήσιμο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι να αξιοποιήσουμε όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας.

1. Sms. Το κινητό τηλέφωνο είναι μια σύσκεψη που όλοι έχουμε μαζί μας και προσφέρεται για άμεση επικοινωνία. Όμως σε περιπτώσεις που ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός χρηστών προσπαθεί να επικοινωνήσει τα δίκτυα εμφανίζουν συχνά φαινόμενα κορεσμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αποστολή sms είναι η ενδεδειγμένη λύση λόγο του μικρού μεγέθους των δεδομένων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της, σε σχέση με μια φωνητική κλίση.

2.Email. Εναλλακτικά και το email είναι μια καλή λύση. Αν επιχειρήσουμε να στείλουμε email με το κινητό μας σε ένα ήδη κορεσμένο δίκτυο καλό είναι να γνωρίζουμε ότι πολλά σύντομα μηνύματα είναι ευκολότερο να φτάσουν στον προορισμό τους από ένα μεγάλης έκτασης κείμενο.

3. Εφαρμογές επικοινωνίας με χρήση δεδομένων. Ήδη πολλοί χρήστες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο εφαρμογές που επιτρέπουν την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων μέσο internet. Η πιο δημοφιλής είναι το Viber. Μέσο μιας τέτοιας εφαρμογής μπορούμε να αξιοποιήσουμε το κοντινό μας Wifi Spot που θα είναι διαθέσιμο για να μιλήσουμε με τους δικούς μας.

4. Λίστα εκτάκτου ανάγκης. Ως πρόσθετο μέτρο, μπορούμε να γράψουμε σε ένα χαρτί μια λίστα με τα τηλέφωνα των δικών μας ανθρώπων, ίσως και του προσωπικού μας γιατρού, ώστε να ανατρέξουμε σε αυτήν σε περίπτωση που μας κλέψουν ή χάσουμε το κινητό μας. θα μπορέσουμε έτσι να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο κάποιου άλλου.

Τέλος, αν έχουμε παιδιά καλό είναι να τα εκπαιδεύσουμε ώστε να γνωρίζουν πως καλούμε ασθενοφόρο ή την πυροσβεστική σε περίπτωση ανάγκης.