Συμβουλές επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου

Στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια αποτελούν οι πόλεμοι οι οποίοι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται παρά τον πόνο και την δυστυχία που προκαλούν. Οι λόγοι για αυτές τις συγκρούσεις είναι συνήθως η επέκταση της επικράτειας ενός κράτους εις βάρος ενός άλλου και ο προσεταιρισμός των οικονομικών του πόρων.

Για τους απλούς πολίτες το κύριο μέλημα τους είναι η προστασία των μελών της οικογενείας τους. Συχνά πριν εκδηλωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχει ένταση που όλοι μιλούν για αυτήν αλλά κανένας δεν γνωρίζει την ημέρα και την ώρα που θα ξεκινήσει η σύρραξη.

Ίσως αυτό γίνετε για να δημιουργηθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη του αντίπαλου κράτους ώστε να αιφνιδιαστεί και να παραλύσει από τις καταιγιστικές εξελίξεις όταν αυτές εκδηλωθούν. Η έγκαιρη πρόβλεψη λοιπόν των γεγονότων είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την επιβίωση του ατόμου και της οικογένειας του.

Σε μια τέτοια περίπτωση δυο είναι οι σημαντικότερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε. Πρώτον είναι είτε να παραμείνουμε στον τόπο της κατοικίας μας ή να καταφύγουμε σε μια άλλη πιο ασφαλή περιοχή.

Στους σύγχρονους πολέμους συνήθως οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται με εξελιγμένα όπλα που εκτελούν «χειρουργικά» χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Βέβαια υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες που όμως δεν αποτελούν τον κανόνα. Έτσι λοιπόν εάν ο τόπος της κατοικίας μας δεν είναι κοντά σε μια στρατιωτική εγκατάσταση δεν κινδυνεύουμε άμεσα. Αν μάλιστα έχουμε συγκεντρώσει ικανή ποσότητα τροφίμων και προμηθειών, μια καλή επιλογή είναι να παραμείνουμε στην κατοικία μας μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

Αν όμως η περιοχή της οικίας μας είναι πιθανός στόχος επίθεσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μετακινηθούμε σε ένα άλλο πιο ασφαλή τόπο. Η διαφυγή μας όμως θα πρέπει να προετοιμαστεί μεθοδικά πριν τα γεγονότα. Δεν γίνετε να τρέχουμε για τρόφιμα την τελευταία στιγμή και να περιμένουμε σε ουρές έξω από τις τράπεζες. Πρέπει να ετοιμάσουμε τα απόλυτος απαραίτητα που ιδανικά να χωρούν σε ένα σακίδιο για κάθε μέλος της οικογένειας μας ώστε να εξασφαλιστεί η γρήγορη διαφυγή μας. Η επιλογή της διαδρομής θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να κολλήσουμε σε ένα ατέλειωτο μποτιλιάρισμα.

Η προνοητικότητα είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα για να επιβιώσουμε. Σε όλες τους πολέμους έχει παρατηρηθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα που υπήρχαν, ξεκίνησαν να κινητοποιούνται την τελευταία στιγμή. Η έγκαιρη προετοιμασία είναι λοιπόν το καθοριστικό στοιχείο που θα κρίνει και την ύπαρξη μας.