Το αλάτι στην επιβίωση

Όσο σημαντικό είναι το νερό για τον ανθρώπινο οργανισμό άλλο τόσο απαραίτητη είναι και η καθημερινή πρόσληψη αλατιού. Η έλλειψη του αλατιού στον οργανισμό, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που η εφίδρωση είναι αυξημένη, μπορεί να προκαλέσει θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό. Το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι ρυθμίζει τις ποσότητες του νερού στον οργανισμό επηρεάζοντας τη δίψα ή την ούρηση. Για να διατηρήσουμε τις ποσότητες νερού του οργανισμού σε ισορροπία θα πρέπει να βρίσκεται και το νάτριο στο κατάλληλο επίπεδο. Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες, ναυτία αλλά και να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Φυσικά και η υπερκατανάλωση νατρίου δεν είναι καλή καθώς προκαλεί παρακράτηση υγρών.

Κατά συνέπεια, θα ήταν χρήσιμο να έχουμε φροντίσει να περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό επιβίωσης μας και μια ποσότητα αλατιού, υπολογίζοντας ότι ο μέσος ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη περί τα 10 mg αλατιού ημερησίως για να αναπλήρωση τις καθημερινές απώλειες.