Στο άμεσο μέλλον ο έλεγχος των υδάτινων πόρων θα αποτελέσει ίσως την πλέον σημαντική αιτία για το ξέσπασμα πολέμων σε πολλά μέρη της υφηλίου. Οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της ανθρωπότητας ώθησαν τους επιστήμονες να προειδοποιήσουν κυβερνήσεις και πολίτες ότι το νερό θα αποτελέσει ένα δυσεύρετο αγαθό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης.
Ο υπερπληθυσμός καθώς και η κλιματική αλλαγή είναι δυο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα παγκόσμια αποθέματα νερού τα οποία λιγοστεύουν δραματικά με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Από την Αμερική έως τη Ασία, τεράστιες εκτάσεις στερεύουν από νερό, ενώ άλλες κινδυνεύουν με ξηρασία. Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 στους 7 ανθρώπους παγκοσμίως.
Η UNESCO με έκθεση που δημοσίευσε επισήμανε την πιθανότητα τοπικών συρράξεων εξαιτίας της έλλειψης νερού και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Τουρκία, Συρία και Ιράκ άρχισαν ήδη να διαφιλονικούν για τον Τίγρη και τον Ευφράτη. Στην Αφρικανική ήπειρο, μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν είναι συχνές οι εντάσεις για τον έλεγχο του ποταμού Νείλου. Στην Κεντρική Ασία η λίμνη Αράλη αποτελεί το μήλο της έριδος μεταξύ Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζίας.
Η έλλειψη του νερού ενδέχεται να απειλήσει και την παραγωγή των τροφίμων, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα σε χώρες που ήδη μαστίζονται από φτώχεια και κοινωνικές αναταραχές. Υπάρχουν ήδη δεκάδες τέτοια σημεία πιθανής «ανάφλεξης» σε όλον τον κόσμο.
Στο μέλλον, αγαθά όπως ο χρυσός, τα διαμάντια και το πετρέλαιο ίσως να βρεθούν σε δεύτερη μοίρα όταν θα αρχίσει να εκλείπει το πολυτιμότερο στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή που είναι το νερό.
Info