290 χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού

Οκτώ μέλη της επίλεκτης μονάδας SAS θα αναλάβουν τον Ιανουάριο του 1991 να εκτελέσουν μια παράτολμη αποστολή στα μετόπισθεν του εχθρού. Όταν ο ιρακινός στρατός θα τους καταδιώξει θα προσπάθησαν να διαφύγουν τελικά όμως μόνο ένας θα τα καταφέρει πραγματοποιώντας ένα πραγματικό άθλο αφού θα μπορέσει να διανύσει 290 χιλιόμετρα μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Η μονάδα SAS συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες μονάδες των ειδικών δυνάμεων του πλανήτη. Έχει εκτελέσει με επιτυχία μυστικές επιχειρήσεις σε αρκετούς πολέμους. Μια από τις πλέον γνωστές είναι και αυτή της ομάδας B-20 (Bravo Two Zero).

Η περίπολος B-20, ήταν μια οκταμελή ομάδα της SAS που ένα μήνα πριν την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων θα τους ανατεθεί η αποστολή να διεισδύσουν βαθιά στο έδαφος του Ιράκ σε περιοχή κοντά στη Βαγδάτη.

Η ομάδα θα μεταφερθεί τη νύχτα με ελικόπτερο βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Το σχέδιο είχε δυο σκέλη το ένα ήταν να στηθεί ένα παρατηρητήριο σε μια διαδρομή που χρησιμοποιούσε ο ιρακινός στρατός για τους πυραύλους Scud, για να μπορέσει στην συνέχεια η αεροπορία να τους καταστρέψει. Ενώ το δεύτερο σκέλος ήταν να σαμποτάρουν μια γραμμή επικοινωνιών με οπτικές ίνες που υπήρχε κατά μήκος της εθνικής οδού.

Από το ξεκίνημα τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή καθώς θα υπάρξει πρόβλημα με τους ασυρμάτους και θα χαθεί κάθε δυνατότητα επικοινωνίας. Τα μέλη της ομάδες θα επιλέξουν να κινούνται μόνο τη νύχτα αφού η μορφολογία του εδάφους δεν προσέφερε επαρκή απόκρυψη. Το ξημέρωμα θα εντοπίσουν ένα μισό γκρεμισμένο σπίτι το οποίο θα γίνει το κατάλυμα τους μέχρι να νυχτώσει.

Όμως ένας βοσκός που θα βρεθεί τυχαία στο σημείο θα τους δει και θα ειδοποιήσει τις αρχές. Το αποτέλεσμα θα είναι να δεχθούν επίθεση από δεκάδες ιρακινούς στρατιώτες. Κάτι που θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους για να μπορέσουν να διαφύγουν.

Το σχέδιο διαφυγής προέβλεπε ότι σε περίπτωση κινδύνου η ομάδα θα κατευθύνονταν νότια για τα σύνορα προς την Σαουδική Αραβία. Όμως ο αρχηγός της ομάδας Andy McNab θα αποφασίσει να κινηθούν προς τα βορειοανατολικά και τα σύνορα της Συρίας γιατί αυτή θεώρησε ότι ήταν και η πιο ασφαλής διαδρομή. Μια απόφαση που θα στοιχίσει αφού τα ελικόπτερα που θα σπεύσουν να τους διασώσουν δεν γνωρίζουν αυτή τους την απόφαση.

Ήταν σημαντικό να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με τους δικούς τους. Πέντε μέλη της περιπόλου θα καθυστερήσουν για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον ασύρματο. Μια κίνηση που θα αποδειχθεί λάθος γιατί θα περικυκλωθούν από του ιρακινούς και στη μάχη που θα επακολουθήσει θα σκοτωθούν δυο κομάντο και οι υπόλοιποι τρεις θα πέσουν στα χέρια του εχθρού. Αντίθετα ο Chris Ryan, ο Mal MacGown και ο Vince Phillips θα ξεφύγουν στο σκοτάδι και θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τον βορά.

Μπορεί την ημέρα ο ήλιος να τους ζεσταίνει την νύχτα όμως η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. Έχοντας αφήσει πίσω τον περισσότερο εξοπλισμό τους δεν διαθέτουν επαρκή ρουχισμό για να αντιμετωπίσουν το ψύχος. Την νύχτα της 25ης Ιανουαρίου, ο Vince Phillips δεν θα αντέξει και θα πεθάνει από υποθερμία. Αυτό το γεγονός θα τους καταβάλει ψυχολογικά και θα ρίξει το ηθικό των δυο τελευταίων μελών της ομάδας.

Την επόμενη ημέρα θα εντοπίσουν ένα χωρικό και ο MacGown θα προτείνει στον Ryan, να ζητήσουν από τον χωρικό να τους βοηθήσει να βρουν ένα όχημα για να μπορέσουν να φτάσουν στα σύνορα. Ο Ryan θα διαφωνήσει και θα επιμείνει να μην αποκαλυφθούν και να συνεχίσουν την πορεία τους. Τότε οι δυο τους θα χωριστούν. Λίγο αργότερα ο MacGown θα συλληφθεί από τους ιρακινούς.

Ο Ryan θα συνεχίσει μόνος πλέον την πορεία προς την λύτρωση. θα κρύβεται την ημέρα και θα κινείται την νύχτα χρησιμοποιώντας το φως των αστεριών ως οδηγό του. Όταν θα ακούει σκύλους να γαβγίζουν ή φώτα από οχήματα να πλησιάζουν θα αλλάζει πορεία για να τα αποφύγει.

Η λίγες προμήθειες που είχε έχουν τελειώσει και αναγκάζεται πλέον να πίνει νερό από ρέματα και λακκούβες. Το νερό από ένα ρέμα θα νιώσει να του καίει το λαιμό αφού υπήρχαν σε αυτό τοξικά απόβλητα από ένα εργοστάσιο. Οι δυνάμεις του πλέον αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν, υποφέρει από ασιτία και αφυδάτωση. Αρχίζει να βλέπει οράματα με την μικρή του κόρη να του ζητά να κάνει κουράγιο και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Νιώθει ότι όλα είναι μάταια και λίγο πριν χάσει το κουράγιο του, θα βρεθεί μπροστά σε ένα συρμάτινο φράχτη που αποτελεί το σύνορο με την Συρία. Είχε επιτέλους δραπετεύσει από το Ιράκ. Είχε πραγματοποιήσει μια πορεία επτά ημερών και οκτώ νυχτών μέσα στην ιρακινή έρημο. Σε μια εβδομάδα είχε χάσει δεκαοκτώ κιλά.

Τα 290 χιλιόμετρα πορείας σε εχθρικό έδαφος θα αποτελέσουν ένα μοναδικό ρεκόρ διαφυγής για την SAS. Ο Chris Ryan θα παρασημοφορηθεί για το επίτευγμα του αυτό. Όμως τα προβλήματα με την υγεία του δεν θα του επιτρέψουν να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Θα παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια στο στρατό ως εκπαιδευτής. Αργότερα θα γράψει ένα βιβλίο στο οποίο θα εξιστορεί την περιπέτεια της περιπόλου Bravo Two Zero.