7 Συμβουλές επιβίωσης από τον Bear Grylls

Ο Bear Grylls είναι λάτρης της περιπέτειας σε ακραίες συνθήκες. Έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και έχει βρεθεί στις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη. Με τις συμβουλές του μας διδάξει τις βασικές αρχές επιβίωσης που θα μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση στην άγρια φύση.

1. Εύρεση νερού. Το νερό είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες σε μια κατάσταση επιβίωσης. Σε ακραίες καταστάσεις ίσως χρειαστεί για την ενυδάτωση του οργανισμού μας να καταφύγουμε ακόμα και στις πιο περίεργες πηγές. Ο Bear Grylls δεν έχει διστάσει να πιει λασπόνερα ακόμα και τα ίδια του τα ούρα.

2. Τροφή. Αν δεν γνωρίζουμε τα βρώσιμα άγρια φυτά τις περιοχής στην οποία βρισκόμαστε μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτά που προτιμούν τα ζώα. Η σκληρή εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις τον βοήθησε να ξεπεράσει τη φυσιολογική απέχθεια που έχει ο μέσος άνθρωπος ακόμα και για τροφές όπως τα φίδια και τα έντομα.

3. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι για να επιβιώσουμε. Είναι λογικό οι περισσότεροι άνθρωποι να ακούμε την φωνή μέσα στο κεφάλι μας που μας λέει να ενεργήσουμε άμεσα. Καλό όμως είναι να αποφεύγουμε παρορμητικές αποφάσεις υπό καθεστώς πανικού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βασική σειρά των προτεραιοτήτων μας θα πρέπει να είναι: 1) Προστασία, 2) Διάσωση, 3) Νερό, 4) Τροφή. Οφείλουμε να δούμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όσο γίνετε πιο ψύχραιμα να θέσουμε τις προτεραιότητες μας και να κάνουμε ένα μικρό βήμα κάθε φορά.

4. Καταφύγιο. Το καταφύγιο πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα μας. Κατασκευάζουμε το καταφύγιο μας πάντοτε σε ψηλότερο έδαφος, κοντά σε μια πηγή νερού και σε σημείο που είναι ορατό για διάσωση. Πρέπει να κρατηθούμε ζεστοί και στεγνοί όσο το δυνατόν περισσότερο. Το σώμα μας όταν βραχεί αρχίζει να χάνει την θερμότητα του μέχρι και 20 φορές γρηγορότερα.

5. Αντιμετώπισε τους φόβους σου. Όταν βρεθούμε σε μια δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση, είναι φυσιολογικό να αισθανθούμε φόβο. Όμως αυτό το αρνητικό συναίσθημα μπορούμε να το εκμεταλλευθούμε δημιουργικά ώστε να μας ωθήσει να ξεπεράσουμε τους όποιους φραγμούς μας και να κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσουμε. Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε.

6. Φωτιά. Το άναμμα της φωτιάς είναι ένα από τις αναγκαίες δεξιότητες που θα πρέπει να κατέχουμε για να μείνουμε ζωντανοί. Η φωτιά θα μας κρατήσει ζεστούς, θα μαγειρέψουν την τροφή μας και θα απολυμάνουμε το νερό μας. Πέρα όμως από το να έχουμε πάντα μαζί μας σπίρτα ή σπινθηριστή καλό είναι να γνωρίζουμε να ανάβουμε φωτιά και με πιο πρωτόγονες μεθόδους όπως για παράδειγμα με την μέθοδο του τόξου.

7. Έλεγξε το εαυτό σου. Είναι εύκολο για τον καθένα να πανικοβληθεί όταν θα βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσουμε είναι να αφήσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό να επιβραδυνθεί, να σκεφτούμε όλα τα πιθανά σενάρια και να βεβαιωθούμε ότι η απόφαση μας δεν είναι παρορμητική.