Ασφαλής διαφυγή με το κατοικίδιο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπεριλάβει ζώα συντροφιάς στην οικογένεια τους. Τι γίνετε όμως εάν πρέπει να μετακινηθούμε εσπευσμένα σε μια άλλη περιοχή λόγω μιας μεγάλης καταστροφής είτε αυτή είναι φυσική είτε ανθρωπογενείς. Πως θα εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Στην περίπτωση που έχουμε γάτα τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Την τοποθετούμε στο ειδικό κλουβί και την μεταφέρουμε με προσοχή. Όταν όμως πρόκειται για σκύλο τα πράγματα διαφοροποιούνται. Αν το σκυλί ανήκει σε μικρόσωμη ράτσα τότε ισχύει το ίδιο όπως και με την γάτα, μπορούμε να το μεταφέρουμε με το κλουβί.

Αν όμως το σκυλί είναι μεγαλύτερου μεγέθους τότε υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη.

1. Η κοινωνικοποίηση του ζώου. Ένας σκύλος εξοικειωμένος με τους ανθρώπους και τα ζώα μπορεί και ελέγξει καλύτερα το άγχος που είναι λογικό να του προκαλέσει μια κατάσταση διαφυγής. Είναι ευκολότερα διαχειρίσιμος και δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα κατά την μετακίνηση. Έναν σκύλο τον κοινωνικοποιούμε βγάζοντας τον συχνά βόλτες σε πάρκα και μέρη που συχνάζει κόσμος με τα κατοικίδια τους.

2. Ο εμβολιασμός. Κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την μετάδοση μικροβίων και μολυσματικών ασθενειών. Ένα εμβολισμένο σκυλί μπορεί ευκολότερα να αντιμετωπίσει παρόμοιες κατάστασης και να μην αρρωστήσει.

3. Φροντίδα για τροφή και νερό. Μαζί με τις υπόλοιπες προμήθειες θα έχουμε φυσικά και την τροφή του, μαζί με ένα δοχείο με νερό. Οφείλουμε να ελέγχουμε την διατροφή του για να μην μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει κάτι από τον δρόμο που ίσως του προκαλέσει πρόβλημα.

4. Τρόποι εντοπισμού. Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί το κατοικίδιο μας, με το μικροτσίπ έχουμε αρκετές πιθανότητες να το ξαναβρούμε. Εναλλακτικά, στο περιλαίμιο του μπορούμε να έχουμε ταυτότητα με τηλέφωνο και email.

Καταλήγοντας, αντιλαμβανόμαστε ότι για να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάβαση σε μια άλλη περιοχή υπό συνθήκες κρίσις θα πρέπει από πριν να την έχουμε οργανώσει σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας μας.