Βόμβα ΗΜΠ: Πόσο επικίνδυνη είναι για τα ηλεκτρονικά μας

Οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μια κούρσα ανταγωνισμού για την παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων που είναι ικανά να επιστρέψουν την ανθρωπότητα στην εποχή του μεσαίωνα. Πρόκειται για εξελιγμένες πυρηνικές βόμβες που πυροδοτούνται στο διάστημα και καταστρέφουν σχεδόν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται σε μια ήπειρο.

Χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο επικίνδυνες απειλές στον κόσμο σήμερα, γιατί είναι ένα όπλο που δεν σκοτώνει ανθρώπους, αλλά καταστρέφει τα περισσότερα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι ικανή να αδρανοποιήσει τα δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτροδότησης και μεταφορών καθώς και τα οπλικά συστήματα ενός κράτους.

Το γεγονός ότι μια πυρηνική έκρηξη παράγει ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό παλμό έγινε γνωστό στις δοκιμές των πρώτων πυρηνικών όπλων.

Ακόμη και κατά την πρώτη πυρηνική δοκιμή των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούλιο του 1945 οι επιστήμονες είχαν φροντίσει να θωρακίσουν τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό για να τον προστατεύσουν. Τον Ιούλιο του 1962, πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό η δοκιμή Starfish Prime κατά την οποία πυροδοτήθηκε σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων μια βόμβα ισχύος 1,4 μεγατόνων. Τα αποτελέσματα της έκρηξης έδειξαν καταστροφές σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε υπολογιστεί αρχικά. Αναφέρθηκαν καταστροφές σε ηλεκτρονικά συστήματα ακόμη και στην Χαβάη , περίπου 1.445 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο έκρηξης.

Ανάλογες δοκιμές πραγματοποίησε και η Σοβιετική Ένωση με τρεις έκρηξης στο διάστημα πάνω από το Καζακστάν. Τα συμπεράσματα δημοσιοποιήθηκαν μετά την διάλυση του καθεστώτος δεκαετίες αργότερα και επιβεβαίωσαν καταστροφές σε μεγαλύτερη έκταση από την δοκιμή στο Starfish Prime.

Το γεγονός ότι μια τέτοιου είδους βόμβα δεν προκαλεί άμεσα ανθρώπινα θύματα, αυξάνει τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί τελικά ως εργαλείο που θα παραλύσει τον αντίπαλο. Αν μάλιστα γενικευθεί η χρήση τέτοιων όπλων θα έχει αποτέλεσμα το σκοτάδι να κυριαρχήσει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και την ανθρωπότητα να επιστρέψει για πολλές δεκαετίες σε πρωτόγονη τεχνολογική κατάσταση.