Είναι ασφαλές καταφύγιο μια βραχώδεις κοιλότητα;

Ένα μικρό σπήλαιο ή μια κοιλότητα στους βράχους μπορεί να φαντάζει ως ένα πρώτης τάξεως καταφύγιο ειδικά στην περίπτωση εκείνη που θα αναζητήσουμε προστασία κατά την διάρκεια μιας ξαφνικής νεροποντής. Μια τέτοια ενέργεια όμως εγκυμονεί και κινδύνους από τους οποίους θα πρέπει να προφυλαχθούμε.

1. Ελέγχουμε για την παρουσία άγριων ζώων. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε στην κοιλότητα ή το μικρό σπήλαιο εάν υπάρχουν ίχνη παρουσίας κάποιου ζώου. Στην φύση είναι συνηθισμένο τα ζώα να φτιάχνουν την φωλιά τους σε φυσικές κοιλότητες. Για αυτό και εμείς πριν επιλέξουμε να διανυκτερεύσουμε σε ένα τέτοιο χώρο θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα δεχθούμε την επίσκεψη ενός ή και περισσότερων άγριων ζώων που θα διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει.

2. Προσοχή σε ρωγμές και βράχους. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και η στατικότητα των βράχων που μπορούμε να ελέγξουμε παρατηρώντας εάν υπάρχουν ρωγμές η ακόμα και βράχια έτοιμα να πέσουν. Ένας βραχώδεις όγκος είναι πιθανό να κατάρρευση ακόμα και από μια ασήμαντη αφορμή για αυτό και εμείς πρέπει να εξετάσουμε καλά το σημείο πριν γίνει το καταφύγιο μας.

3. Προσοχή στην φωτιά. Οι βράχοι στο εσωτερικό τους συνήθως εγκλωβίζουν μια ποσότητα υγρασίας που στην περίπτωση που εμείς ανάψουμε φωτιά κοντά σε ένα βραχώδη όγκο και τον θερμάνουμε απότομα ίσως να προκαλέσουμε την βίαιη διαστολή και την πτώση του. Αν θέλουμε να ανάψουμε φωτιά για να ζεστάνουμε το φαγητό μας καλό είναι να το κάνουμε σε μια απόσταση ασφαλείας για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

4. Προσοχή στην πτώση βράχων από σεισμούς. Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενείς περιοχή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι λοιπόν συνηθισμένο φαινόμενο σχεδόν καθημερινά να γίνονται μικρής έντασης σεισμοί που εμείς τις περισσότερες φορές ούτε καν αντιλαμβανόμαστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά μικρές ως και μεγάλες κατολισθήσεις καθώς και πτώσεις βράχων. Εάν λοιπόν μια ξαφνική καταιγίδα μας αναγκάσει να επιλέξουμε ως καταφύγιο μας μια φυσική κοιλότητα στο βουνό καλό είναι να έχουμε επίγνωση και για τους όποιους κινδύνους μπορεί να έχει μια τέτοια επιλογή.