Είναι εφικτή η επιβίωση στο βουνό;

Μπορεί ο άνθρωπος της πόλης σε μια κατάσταση κρίσης να εγκαταλείψει τις ανέσεις που είχε συνηθίσει σε όλη του την ζωή και να επιβιώσει στο αφιλόξενο περιβάλλον του βουνού; Μήπως είναι καλύτερο για αυτόν να παραμείνει εντός αστικού ιστού σε ένα περιβάλλον πιο γνώριμο για αυτόν όπου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με μεγαλύτερη άνεση.

Για τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει μέσα στην πόλη, απλά και μόνο η μετάβαση του στο δάσος ή το βουνό θα του προκαλέσει τον πρώτο καιρό ανυπέρβλητες δυσκολίες. Πόσο μάλλον σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που θα αναγκαστεί να αλλάξει περιβάλλον κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Μήπως η πρώτη επιλογή για αυτόν και την οικογένειά του θα πρέπει να είναι η κατάλληλη προετοιμασία για παραμονή στην πόλη και η αντιμετώπιση της κρίσης σε ένα πιο γνώριμο περιβάλλον. Ένας τέτοιος σχεδιασμός περιλαμβάνει προμήθειες σε τρόφιμα και νερό καθώς και ύπαρξη συσκευών, όπως για παράδειγμα ένα φορητό ηλιακό πάνελ, που μπορεί να παρέχει ενέργεια για την φόρτιση του κινητού και τον φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες.

Επίσης, τα τρόφιμα πρέπει να επιλεγούν ώστε να μην χρειάζονται μαγείρεμα για να καταναλωθούν η εναλλακτικά να έχουμε προμηθευτεί με μια εστία μαγειρέματος με προπάνιο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε αρκετές προμήθειες γιατί αυτό μπορεί να προσελκύσει και επικίνδυνα άτομα που θα έρθουν σε εμάς για να μας κλέψουν.

Η ποσότητα του νερού επίσης δεν μπορεί να είναι απεριόριστη, τουλάχιστον όμως πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας για πόσιμο νερό για δύο εβδομάδες.

Η διαμονή σε ένα διαμέρισμα, ειδικά στην περίπτωση που δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τις προμήθειες μας, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη. Μπορεί όμως να μας δώσει τον πολύτιμο χρόνο που θα χρειαστούμε ώστε να επιλέξουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία τον επόμενο τόπο διαμονής μας.

Το να ξεκινήσουμε κατευθείαν και να βρεθούμε στην άγρια φύση ίσως να μας οδηγήσει σε ανυπέρβλητες δυσκολίες που δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε. Στην περίπτωση που δεν είμαστε σωστά εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι. Δεν μπορούμε φυσικά να το αποκλείσουμε ως επιλογή, όμως μπορεί να αποτελέσει το Plan B και αφού η διαμονή στην πόλη είναι πλέον ανέφικτη για εμάς και την οικογένειά μας.