Ελεύθερο κάμπινγκ με το σκύλο μας

Έχουμε προγραμματίσει μια εκδρομή για κάμπινγκ και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το σκύλο μας. θα τον αφήσουμε σε κάποιο φίλο ή θα τον πάρουμε μαζί μας; Η διαμονή με τον μικρό μας φίλο στο κάμπινγκ μπορεί να μην είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, μπορεί όμως να μας ανταμείψει ευχάριστα.

Πριν όμως αποφασίσουμε αν θα πάρουμε το σκύλο στην εκδρομή καλό είναι να εξετάσουμε ορισμένα δεδομένα. Σε Τελική Ανάλυση δεν έχει σημασία το μέγεθος και η ράτσα του σκύλου, το σημαντικότερο είναι η υπακοή και ο χαρακτήρας του τετράποδου φίλου μας.

Βασική προϋπόθεση είναι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε μια σειρά από ερωτήσεις που θα κρίνουν αν η εξόρμηση μας στην φύση στο τέλος θα μας μείνει αξέχαστη για τους ευχάριστους ή για τους δυσάρεστους λόγους.

1. Ο σκύλος μας γαυγίζει με το παραμικρό;
Αν ο σκύλος μας γαυγίζει ακόμα και με την πιο ασήμαντη αφορμή, τότε είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να κλείσουμε μάτι όλη την νύχτα. Σε μια τέτοια περίπτωση το σημείο στο οποίο θα επιλέξουμε να κατασκηνώσουμε θα πρέπει να βρίσκετε σε ανοιχτό χώρο και μακριά από κάποιο μονοπάτι ή δρόμο.

2. Ο σκύλος μας είναι επιθετικός προς τα άλλα κατοικίδια;
Αν ο τετράποδος φίλος μας εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας ένα λουρί για να μπορέσουμε να τον ελέγξουμε. Σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει και να έχουμε πάντα το νου μας για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

3. Ο σκύλος μας έρχεται πάντα όταν τον καλούμε;
Είναι φυσιολογικό ο σκύλος να θέλει να περιπλανηθεί στην περιοχή για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον. θα πρέπει όμως όταν θελήσουμε να τον καλέσουμε να ανταποκρίνεται άμεσα. Αν δεν το κάνει και μας αγνοεί τότε είναι μονόδρομος η βόλτα με το λουρί.

4. Μπορεί να συμμετάσχει ο σκύλο σε όλες μας τις δραστηριότητες;
Είναι ίσως το βασικότερο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε πριν αποφασίσουμε να πάρουμε το σκύλο μαζί μας. Αν στο πλάνο που έχουμε σχεδιάσει για την εκδρομή μας στις περισσότερες δραστηριότητες δεν συμμετέχει ο σκύλος είναι κρίμα να τον έχουμε δεμένο δίπλα στην σκηνή. Υπάρχουν πολλές ασχολίες που μπορούν να δώσουν χαρά τόσο σε εμάς όσο και σε αυτόν.

Αν λοιπόν αποφασίσουμε να πάρουμε στην εκδρομή και το κατοικίδιο μας θα πρέπει από πριν να φροντίσουμε να έχουμε εφαρμόσει την ειδική αμπούλα για ψύλλους και τσιμπούρια και να έχουμε εφοδιαστεί με άφθονη τροφή και νερό. Επίσης, να έχουμε μαζί και ορισμένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια για να μπορέσουμε να τον κρατήσουμε απασχολημένο.

Συνολικά, πρέπει να σκεφτούμε τόσο τις δικές μας ανάγκες όσο και του μικρού μας φίλου πριν αποφασίσουμε μια εκδρομή μαζί του. Δεν βλάπτει να ρωτήσουμε ένα γνωστό μας που το έχει δοκιμάσει πριν από μας. Αν το οργανώσουμε σωστά είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε υπέροχα.