Επτά πράγματα που πρέπει να έχουμε σε περίπτωση γενικευμένου μπλακ άουτ

Η απώλεια του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσω επίθεσης EMP, τρομοκρατίας ή κυβερνοπολέμου είναι ένα από τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για τον άνθρωπο της πόλης. Η σύγχρονη κοινωνία εξαρτάται τόσο πολύ από την ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργεί, που η απώλεια του δικτύου θα οδηγούσε τους περισσότερους ανθρώπους στην απόγνωση.

1. Φορητό ηλιακό πάνελ. Ο ήλιος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Ένα ηλιακό πάνελ μπορεί να μετατρέψει σε ηλεκτρικό ρεύμα την ενέργεια του ήλιου. Με το πάνελ θα έχουμε πρόσβαση σε μια πηγή που δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.

2. Power Bank. Αυτή την ενέργεια όμως πρέπει κάπου να την αποθηκεύσουμε. Ο πιο απλός και εύχρηστος τρόπος είναι ένα power bank. Είναι κάτι που το χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά και το γνωρίζουμε καλά. Ανάλογα με το πόσες συσκευές έχουμε να τροφοδοτήσουμε θα προμηθευτούμε και το power bank με την ανάλογη αποθηκευτική ικανότητα.

3. Φωτισμό εκτάκτου ανάγκης. Ένα από τα βασικά προβλήματα μετά από την κατάρευση του δικτύου είναι η συσκότιση τις νυχτερινές ώρες. Αυτό μπορεί να λυθεί εύκολα εάν διαθέτουμε φωτισμό με ενσωματωμένες μπαταρίες που μπορούμε να φορτίζουν την ημέρα με το ηλιακό πάνελ.

4. Φορτιστή με μανιβέλα. Το ηλιακό πάνελ όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, δεν αποδίδει ή υπολειτουργεί μια συννεφιασμένη ημέρα. Ή ακόμη αν ξεμείνουμε από ενέργεια τις νυχτερινές ώρες δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Η λύση είναι ένας φορτιστής με μανιβέλα που βασίζεται στην μυϊκή μας δύναμη και μπορεί να αποδώσει όποτε το χρειαστούμε.

5. Τρόφιμα. Όλες οι τροφές δεν χρειάζονται ψυγείο. Αυτές μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε και να δημιουργήσουμε ένα απόθεμα ασφαλείας για εμάς και την οικογένειά μας. Ιδανικά μπορούν να είναι τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Αν το μπλακ άουτ κρατήσει μερικές μέρες όλα τα τρόφιμα στα ψυγεία των καταστημάτων θα αρχίσουν να αλλοιώνονται με αποτέλεσμα όλοι να αναζητούν τροφές εκτός ψυγείου και έτσι να δημιουργηθούν ελλείψεις στην αγορά.

6. Νερό. Μετά την τροφή απαραίτητο είναι και ένα απόθεμα νερού. Γιατί είναι γνωστό ότι τα αντλιοστάσια της ύδρευσης δεν λειτουργούν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Ας έχουμε λοιπόν ένα απόθεμα έστω για πόσιμο νερό.

7. Φάρμακα. Επίσης, και οι αντλίες των βενζινάδικων δεν λειτουργούν χωρίς ρεύμα και αυτό θα επηρεάσει ακόμη και τις μεταφορές. Πολλά βασικά είδη θα εξαφανιστούν από τα ράφια και δεν θέλουμε ανάμεσα σε αυτά να είναι τα φάρμακα που έχουμε ανάγκη καθημερινά. Δημιουργούμε ένα στοκ ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση που θα προκύψει μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και να επανέλθει στην κανονικότητα.