Επτά σημάδια ότι είναι ήδη πολύ αργά για προετοιμασία

Ένας άνθρωπος που προετοιμάζεται για καταστάσεις κρίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει πότε τελειώνει το στάδιο της προετοιμασίας και πότε ξεκινά η φάση της επιβίωσης. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε πιο είναι το κατάλληλο χρονικά σημείο της μετάβασης που θα καθορίσει τις πιθανότητες μας να επιβιώσουμε.

Η πρόσφατη κρίση της πανδημίας απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις και για κάποιο χρονικό διάστημα στερήθηκε βασικά είδη πρώτης ανάγκης είτε λόγω ελλείψεων στα καταστήματα είτε εξαιτίας των λογκντάουν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίζουμε ορισμένα ιδιαίτερα σημάδια που μας προειδοποιούν για τις επερχόμενες εξελίξεις.

1. Επιβολή δελτίου σε βασικά είδη. Ένα πρώτο σημάδι δημιουργίας ελλείψεων στην αγορά είναι η επιβολή περιορισμού αγορών για τους καταναλωτές. Αυτό επιβάλλεται συνήθως πρώτα από τα ίδια τα καταστήματα σε μια προσπάθεια να αντιδράσουν στις ελλείψεις. Οι κυβερνητικές αποφάσεις έρχονται με καθυστέρηση αφού πλέον το φαινόμενο πάρει γενικευμένη μορφή.

2. Κατάσχονται οι καταθέσεις. Είναι ένα ακραίο μέτρο που καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει. Η προστασία των χρημάτων των καταθετών θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής σταθερότητας ενός κράτους. Όταν αυτό παραβιάζεται σημαίνει ότι πλησιάζει οικονομικό τσουνάμι και οι αρχές καταφεύγουν σε σκληρά μέτρα για μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση.

3. Κλείνουν οι τράπεζες. Το επόμενο στάδιο είναι να κλείσουν οριστικά οι τράπεζες και να επιβληθούν κάπιταλ κοντρόλ. Η οικονομία έχει μπει πλέον σε ένα σπιράλ που οδηγεί προς την καταστροφή.

4. Αρχίζουν λεηλασίες σε καταστήματα. Μια από τις συνέπειες τις οικονομικής κατάρρευσης είναι ομάδες απελπισμένων πολιτών να εισβάλουν σε καταστήματα και να προχωρούν σε λεηλασίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Όταν αυτό παίρνει γενικευμένη μορφή και οι αρχές δεν μπορούν να το περιορίσουν μας δείχνει ότι επίκειται κοινωνική κατάρευση.

5. Επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος. Η κυβέρνηση βλέποντας ότι ξεφεύγει η κατάσταση προχωρά σε σκληρά μέτρα για να περιορίσει τα φαινόμενα διάλυσης. Η έξοδος του στρατού και της αστυνομίας στους δρόμους είναι ένα μέτρο απευκταίο που όμως το επιβάλουν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της προτοφανούς κρίσης.

6. Στήνονται σημεία ελέγχου στους δρόμους. Ένα ακόμη πρόσθετο μέτρο ελέγχου των πολιτών είναι και η επιβολή ελέγχων στους δρόμους. Αυτό γίνεται από τον στρατό και την αστυνομία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις του πληθυσμού αλλά και ως μέτρο άσκησης της εξουσίας.

7. Μπλακ άουτ και κατάρρευση του συστήματος ενέργειας. Είναι ένα γεγονός που θα επιφέρει τρομακτικές συνέπειες στο σύνολο του πληθυσμού. Πέρα από την συσκότιση και τα προβλήματα στα νοσοκομεία επιρρεάζονται σχεδόν οι περισσότερες λειτουργίες της κοινωνίας. Τα ψυγεία των καταστημάτων αδυνατούν να συντηρήσουν τα τρόφιμα και η υδροδότηση σε αρκετές περιοχές διακόπτεται. Επίσης, και οι επικοινωνίες για αρκετές περιοχές θα είναι αδύνατη.