Έξι τρόποι να αποτρέψουμε την διάρρηξη

Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία για χαλάρωση και αναζωογόνηση από το άγχος της καθημερινότητας. Για να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν επιστρέψουμε σπίτι καλό είναι να λάβουμε κάποιες απλές προφυλάξεις που είναι ικανές να αποτρέψουν κάθε επίδοξο εισβολέα.

1. Ζητάμε από κάποιον να ελέγχει τακτικά το σπίτι μας

Οι διαρρήκτες κινούνται συνήθως όταν είναι σίγουροι ότι κανείς δεν είναι σπίτι, οπότε είναι σημαντικό κάποιο άτομο που εμπιστευόμαστε να ελέγχει τακτικά την οικία μας. Ένας φίλος ή γείτονας μπορεί εύκολα να δει εάν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα χωρίς ίχνη παραβίασης.

2. Επενδύουμε σε ένα σύστημα συναγερμού

Όλα τα συστήματα συναγερμού δεν έχουν το ίδιο κόστος. Υπάρχουν συστήματα για όλα τα βαλάντια ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Ακόμα και ένα απλό σύστημα με μαγνητικές επαφές στις πόρτες και τα παράθυρα είναι καλύτερο από το τίποτα. Ακόμα και έτσι προσθέτουμε ένα επιπλέον εμπόδιο στον επίδοξο διαρρήκτη.

3. Αναθέτουμε μια εργασία για όσο καιρό λείπουμε

Ένας ακόμα τρόπος αποτροπής είναι να υπάρχει η παρουσία ενός ανθρώπου στην κατοικία μας. Αυτό μπορεί να γίνει εάν αναθέσουμε σε ένα άτομο να ποτίζει για παράδειγμα τα φυτά του κήπου μας ή να φροντίζει το κατοικίδιο μας. Σε ένα σπίτι που σχεδόν καθημερινά εμφανίζεται κάποιος άνθρωπος είναι δύσκολο να γίνει στόχος διαρρηκτών.

4. Χρησιμοποιούμε συσκευές αυτοματισμού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε αυτοματισμούς που δίνουν την εντύπωση ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένα απλό παράδειγμα είναι να ανάβουν φώτα μέσα στο σπίτι είτε με χρονοδιακόπτη είτε με εντολή μέσω Wi-Fi από το κινητό μας. Εάν οι διαρρήκτες παρακολουθούν το σπίτι σας, θα παρατηρήσουν ότι την νύχτα υπάρχει φως και είναι μάλλον απίθανο να επιχειρήσουν να το διαρρήξουν.

5. Τοποθετούμε μια ή περισσότερες κάμερες

Υπάρχουν πλέον στην αγορά κάμερες απλές στην εγκατάσταση που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Με μόλις από 15 ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε μια ip κάμερα που θα μας παρέχει ζωντανά εικόνα από την οικία μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Τοποθετείται στην πρίζα και συνδέεται ασύρματα με το router έτσι δεν χρειάζεται εγκατάσταση και μπορεί να τοποθετηθεί σε όποιο σημείο επιθυμούμε.

6. Δεν διαφημίζουμε τις διακοπές μας

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να γνωστοποιούν στα Social Media ότι πρόκειται να πάνε διακοπές και πότε θα επιστρέψουν. Έχει αποδειχθεί ότι οι διαρρήκτες χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιλέξουν τα σπίτια στόχους. Καλό είναι να δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τις διακοπές μας μόνο αφού έχουμε επιστρέψει.