Φωτιά, το σημαντικότερο εργαλείο επιβίωσης

Η φωτιά είναι απαραίτητη για την επιβίωση, παρέχει ζεστασιά, προστασία, μπορείς με αυτήν να βράσεις νερό και να μαγειρέψεις. Πρέπει να γνωρίζουμε να ανάβουμε φωτιά οπουδήποτε και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ξερά χόρτα, ροκανίδια, πούπουλα, κλωστές από βαμβακερά ρούχα αποτελούν τα καλύτερα προσανάμματα.

Μη μαζεύετε ξύλα για προσάναμμα κατευθείαν από το έδαφος γιατί σχεδόν πάντα είναι υγρά. Να τα παίρνετε από ξερά δέντρα. Με ένα μαχαίρι κόψτε φλούδες από τα κλαδιά για να ανάψουν πιο εύκολα. Τα βρεγμένα ξύλα μπορείτε να τα βάλετε δίπλα στη φωτιά για να στεγνώσουν. Επίσης, προστατέψτε τη φωτιά από τον αέρα τοποθετώντας περιμετρικά πέτρες ή σκάψτε λάκκο.

Καθαρίστε την περιοχή που θα στήσετε την εστία σας από τα φύλλα και τα χόρτα. Μπορείτε στην μία πλευρά της φωτιάς να δημιουργήσετε ένα ανακλαστήρα βάζοντας ένα εμπόδιο για να ανακλάται η θερμότητα και να ζεσταίνεστε περισσότερο. Οι πιο άπειροι ανάβουν τη φωτιά δίπλα σε κάποιο μεγάλο βράχο. Μην το κάνετε ποτέ. Αν ο βράχος έχει μαζέψει υγρασία όταν θα ζεσταθεί αρκετά το πιθανότερο είναι να εκραγεί εξαιτίας της ατμοποίησης του νερού.

Αντιμετωπίστε τη φωτιά με σεβασμό, μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο κίνδυνο για εσάς και το περιβάλλον. Ποτέ μην αφήνετε μια φωτιά χωρίς παρακολούθηση.