Φυσικό παυσίπονο από φλοιό Ιτιάς

Στην επιβίωση ένα από τα βασικότερα προσόντα που θα πρέπει να κατέχουμε είναι και η γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων διαφόρων φυτών και βοτάνων. Άλλωστε αρκετά από τα σημερινά φάρμακα έχουν ως βασικό συστατικό τους κάποιο βότανο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο φλοιός της ιτιάς που περιέχει ένα από τα βασικά συστατικά της ασπιρίνης.

Από την αρχαιότητα ακόμα ήταν γνωστό ότι τα φυτά που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή. Μια παρόμοια φόρμουλα με αναλγητικές ιδιότητες πρότεινε και ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το σαλικυλικό οξύ που περιέχει ο φλοιός της ιτιάς αποτελεί την βάση της ασπιρίνης (ακετυλοσαλικυλικό οξύ).

Για να φτιάξουμε λοιπόν το φυσικό παυσίπονο θα πρέπει να κόψουμε ένα κομμάτι από τον φλοιό ιτιάς αφού βεβαιωθούμε ότι περιέχει και την λευκή εσωτερική φλούδα. Κατόπιν, κόβουμε το φλοιό σε λεπτές λωρίδες και τις βάζουμε να βράσουν τουλάχιστον για μια ώρα. Αν τις βράσουμε περισσότερη ώρα το παυσίπονο μας θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό. Όσο πιο ισχυρό το παρασκεύασμα τόσο λιγότερο πίνουμε.

Ένα παρόμοιο μείγμα υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν συνίσταται για κατανάλωση αλλά σε συνθήκες επιβίωσης είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό φάρμακο.