Η NASA ανακάλυψε 5 αστεροειδείς μόλις 2 εβδομάδες πριν περάσουν κοντά από τη Γη

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ, παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες της αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική εμφάνιση πέντε αστεροειδών οι οποίοι πραγματοποίησαν πέρασμα σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Γη. Τα πέντε διαστημικά αντικείμενα είχαν μέγεθος που κυμαίνονταν μεταξύ μιας κατοικίας και ενός εμπορικού αεροσκάφους.

Δύο από τους αστεροειδείς έκαναν την πλησιέστερη προσέγγισή τους στον πλανήτη τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν κοντά από τη Γη στις 26 και 27 Αυγούστου. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν έγκαιρα ένα διαστημικό σώμα που πλησιάζει τον πλανήτη μας. Παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες το διάστημα εξακολουθεί να επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις.

Μια περίπτωση ουράνιου σώματος που εισήλθε στην ατμόσφαιρα και εξερράγη ήταν το περιστατικό της πτώσης μετεωρίτη στη Ρωσία το 2013. Συγκεκριμένα το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου 2013, ένας μετεωρίτης εξερράγη σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ. Το ωστικό κύμα, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη, προκάλεσε τον τραυματισμό εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής ενώ παράλληλα προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο μετεωρίτης ταξίδευε με ταχύτητα 11 μιλίων το δευτερόλεπτο και απελευθέρωσε ισοδύναμο ενέργειας περίπου 50.000 τόνων TNT όταν αυτός εξερράγη.

Σε προσομοίωση που πραγματοποίησε η NASA, υπολόγισε ότι εάν ένας παρόμοιος μετεωρίτης είχε πέσει στη Νέα Υόρκη θα είχε σκοτώσει περισσότερους από δυο εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιστήμονες όμως παρόλα αυτά είναι καθησυχαστικοί καθώς τα μεγάλου μεγέθους ουράνια σώματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία εντοπίζονται πολύ πριν πλησιάσουν τη Γη. Υπάρχουν όμως και αυτοί που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους τονίζοντας ότι ακόμα και τα λίγα σπάνια περιστατικά είναι ικανά να αναιρέσουν τον όποιο εφησυχασμό.