Η αλήθεια για τα MRE

Το MRE (Meal, Ready to Eat), σημαίνει γεύμα έτοιμο για κατανάλωση. Έχει καθιερωθεί να θεωρείται εξαιρετική επιλογή διατροφής σε έκτακτες περιστάσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι ίσως υπάρχουν καλύτερες, λιγότερο ακριβές και πιο υγιεινές επιλογές για την αποθήκευση τροφίμων έκτακτης ανάγκης.

Το MRE αναπτύχθηκε ως αυτόνομο γεύμα για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό στρατό το 1975 και κατά τη δεκαετία του 1980, οι συσκευασίες MRE δοκιμάστηκαν από στρατιώτες σε πραγματικές συνθήκες στα παιδιά των μαχών. Με την πάροδο του χρόνου, τα προσυσκευασμένα γεύματα προσαρμόστηκαν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερη ποικιλία και είδη όπως γλυκά, σνακ και ροφήματα.

Τα περισσότερα MRE περιλαμβάνουν ένα κύριο πιάτο που αποτελείται από κονσερβοποιημένο κρέας για παροχή πρωτεϊνών, συνοδευόμενο από όσπρια ή λαχανικά. Επίσης, κάποια κράκερ αντί για ψωμί μαζί με ένα επιδόρπιο (σοκολάτα, γκοφρέτα) και ένα καφέ ή τσάι. Μέσα στην συσκευασία συνήθως υπάρχει και ένας μικρός θερμαντήρας με στερεά καύσιμα.

Πλεονεκτήματα

Είναι ένα προπαρασκευασμένο γεύμα που έχει σίγουρα μεγάλη διάρκεια.

Δεν σας απασχολεί η συντήρηση του καθώς δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορείτε να το αποθηκεύσετε για χρόνια.

Είναι εύχρηστο στην μεταφορά αφού γνωρίζουμε ότι περνώντας μερικές συσκευασίες MRE έχουμε εξασφαλίσει μια πηγή τροφής που είναι πλήρης και έτοιμη για κατανάλωση.

Μειονεκτήματα

Τα MRE έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές. Κάθε γεύμα είναι προσυσκευασμένο, οπότε δεν μπορείτε να επιλέξετε τα συνοδευτικά πιάτα.

Επειδή το MRE έχει δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο για τις ανάγκες του στρατιώτη κατά την περίοδο της μάχης επιβάλλεται να διαθέτει αρκετές θερμίδες ώστε ο στρατιώτης να μπορεί να εκτέλεση τα καθήκοντα του.

Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά συντηρητικά ώστε οι τροφές να μην αλλοιώνονται εκτός ψυγείου.

Τέλος, τα MRE είναι ακριβά γεύματα αν υπολογίσεις την ποσότητα τροφής που διαθέτουν.

Συμπέρασμα

Το MRE μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για την διατροφή των στρατιωτικών που άλλωστε δεν διαθέτουν στο πεδίο της μάχης την δυνατότητα να μαγειρέψουν την τροφή τους.

Εμείς όμως μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Σε όλα τα Supermarket υπάρχουν δεκάδες είδη τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση όπως οι κονσερβοποιημένες τροφές και σαφώς πιο υγιεινές όπως οι αποξηραμένες τροφές και οι ξηροί καρποί που έχουν επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής. Όποια επιλογή και αν κάνουμε θα είναι εντέλει τρόφιμα που θα έχουμε διαλέξει εμείς και θα είναι προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες.