Μένω ή φεύγω από το σπίτι;

Σε κάθε σενάριο που συνδέεται με μια μεγάλη καταστροφή οι κίνδυνοι διαφέρουν. Έτσι είναι δύσκολο να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας ή αν θα πρέπει να το εγκαταλείψουμε. Ας αναλύσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβουμε την κατάλληλη απόφαση.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη ότι σε μια κατάσταση κρίσης η φυγή από τα αστικά κέντρα είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτή η άποψη βασίζεται στην λογική ότι σε περιόδους κρίσης ο πληθυσμός μιας μεγαλούπολης εξαιτίας του μεγέθους του είναι αδύνατο να ελεγχθεί από τις αρχές και αργά ή γρήγορα αναρχικά και εγκληματικά στοιχεία θα κυριαρχήσουν επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του σεναρίου της φυγής είναι ότι απομακρύνεστε από τον κίνδυνο και αφού έχετε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα εφόδια, μπορείτε να κατευθυνθείτε σε ένα ασφαλέστερο μέρος. Στην περίπτωση αυτή όμως το μειονέκτημα είναι ότι χάνεται ένα ασφαλές καταφύγιο μαζί με τα αποθέματα σε νερό, τρόφιμα και εργαλεία που είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να κουβαλήσετε. Είναι επίσης σαφές πως αν δεν υπάρχει ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο διαφυγής, με εναλλακτικές διαδρομές ως προς την τοποθεσία στην οποίο θα πρέπει να μεταβούμε σε μια κατάσταση κρίσης, η πιθανότητα να εγκλωβιστούμε στο μποτιλιάρισμα της μαζικής φυγής είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Η εμπειρία ετών από γεγονότα που συνδέονται με μεγάλες καταστροφές έχουν αποδείξει ότι καλύτερο είναι να παραμείνουμε στο σπίτι μας στις περιπτώσεις:

– Προσωρινής πολιτικής αναταραχής
– Πανδημίας
– Οικονομικής κατάρρευσης
– Σε περίπτωση πολέμου στο αρχικό στάδιο

Ενώ αντίθετα προτιμότερο είναι να φύγουμε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ένας τυφώνας
– Μεγάλου σεισμού
– Εκτεταμένης πυρκαγιάς
– Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας στην περιοχή μας
– Στην περίπτωση εκκένωσης που έχει διαταχθεί από τις αρχές
– Στην περίπτωση μακροχρόνιου πολέμου και ιδιαίτερα όταν δυνάμεις του εχθρού πλησιάζουν την περιοχή μας