Μια εργαλειοθήκη στην τσέπη μας

Μπορεί να μην μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια την χρονική στιγμή που θα μας συμβεί κάτι απρόοπτο. Αν όμως έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα δεν θα αιφνιδιαστούμε. Ποιο εργαλείο όμως πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τις απροσδόκητες καταστάσεις που μπορούν να μας συμβούν;

Δεν είναι εφικτό να κουβαλάμε πάντα μαζί μας μια ολόκληρη εργαλειοθήκη με κάθε είδους εργαλείο. Πρέπει να είναι κάτι φορητό και μικρό σε μέγεθος ώστε να χωράει ακόμα και στην τσέπη του παντελονιού μας. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο ελβετικός σουγιάς, το οποίο δεν είναι μόνο ένα μαχαίρι, αλλά μια συλλογή εργαλείων σε μέγεθος τσέπης.

Υπάρχουν όμως και πολυεργαλεία ακόμα πιο εξελιγμένα με περισσότερες δυνατότητες. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που νομίζει ότι καλύπτει τις δικές του ανάγκες. Ας δούμε μερικά παραδείγματα σε ποιες περιπτώσεις ένα πολυεργαλείο μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

– Χρήσιμα εργαλεία στην τσέπη μας. Σε όλους μας έχει συμβεί κάποια στιγμή να χρειαστήκαμε ένα εργαλείο που θα μας διευκόλυνε πολύ την δεδομένη στιγμή αλλά δεν το είχαμε μαζί μας. Ένα πολυεργαλείο διαθέτει πένσα, κατσαβίδια, πριόνι και άλλα χρήσιμα εργαλεία για μια επισκευή όπου και αν βρεθούμε.

– Λύση ανάγκης στο αυτοκίνητο. Όλοι γνωρίζουμε ότι μια ζώνη ασφαλείας μπορεί να κολλήσει κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο μαχαίρι, μπορούμε να κόψουμε τη ζώνη ασφαλείας, απελευθερώνοντας τον εαυτό μας ή έναν συνεπιβάτη μας. Επίσης, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν σφυρί για να σπάσουμε το παράθυρο ή το παρμπρίζ του αυτοκινήτου προκειμένου να βγούμε σε περίπτωση πυρκαγιά ή όταν βυθίζεται το όχημα.

– Πρώτες βοήθειες. Σε περίπτωση ατυχήματος ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το τσιμπιδάκι για να αφαιρέσεις ένα θραύσμα ή το ψαλίδι για κόψεις ένα επίδεσμο.

Υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα πολυεργαλείο αρκεί να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία για να το κάνει.