Μπορεί να συμβεί πραγματικά μια ζόμπι αποκάλυψη;

Τα ζόμπι τα έχουμε δει σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και σίγουρα μας προκαλούν τρόμο. Το ερώτημα είναι αν είναι πρακτικά εφικτό να γίνει πραγματικότητα ένα παρόμοιο σενάριο και να ξεσπάσει μια μόλυνση που θα μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε ζόμπι.

Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ας ξεχάσουμε όμως πρώτα την πιθανότητα οι νεκροί να σηκωθούν και να περπατήσουν στο δρόμο. Αυτό είναι τελείως ανέφικτο και δεν είναι δυνατό να συμβεί. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να προκύψει η μετάλλαξη ενός ιού ο οποίος θα προσβάλει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και στη συνέχεια να προκαλέσει την ανεξέλεγκτη και επιθετική συμπεριφορά του ασθενούς.

Υπάρχει το παράδειγμα της Λύσσας, η οποία μεταδίδεται μετά από δάγκωμα και αφού προσβάλει τον εγκέφαλο προκαλεί στον ασθενή συμπτώματα που παραπέμπουν σε επιθετική συμπεριφορά. Στην συνηθισμένη λύσσα όμως η εξέλιξη της νόσου είναι ιδιαίτερα αργή και η ιατρική έχει στην διαθέσει τις κατάλληλες θεραπείες ώστε να αποτρέψει τη μαζική εξάπλωση της ασθένειας.

Κάποιες δηλητηριώδεις ουσίες όμως, όπως η τετροδοτοξίνη στο ψάρι Fugu μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατά τα οποία ο ασθενείς να περιέλθει σε μια κατάσταση τέτοια που να θεωρείται κλινικά νεκρός. Ο ασθενείς με την λείψει συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να γλιτώσει τον θάνατο όμως δεν θα επανέλθει ποτέ σε μια φυσιολογική κατάσταση. Οι βλάβες στον εγκέφαλο θα έχουν προκαλέσει ολική απώλεια της μνήμης επιτρέποντας του να ικανοποιεί πλέον μόνο τα βασικά ένστικτα επιβίωσης που είναι η πείνα και η δίψα. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί από την δεκαετία του 1960 και ακόμα και σήμερα οι επιστήμονες αναζητούν μια πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι τα εγκεφαλικά παράσιτα. Αυτά μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους και προσβάλουν το νευρικό σύστημα και ειδικότερα τον εγκέφαλο. Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στην κίνηση με αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει στην σχιζοφρένεια. Μια από τις γνωστότερες ασθένειες με εγκεφαλικά παράσιτα είναι το τοξόπλασμα.

Οι επιστήμονες λοιπόν καταλήγουν πως τρεις είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση μιας επιδημίας που μπορεί να έχει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ζόμπι αποκάλυψη.

1. Μεταλλαγμένος ή υβριδικό ιός
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα πιθανό σενάριο είναι είτε να υπάρξει μετάλλαξη ενός ιού είτε δυο ιοί να ενωθούν δημιουργώντας ένα νέο υβριδικό ιό. θα είναι κάτι καινούργιο και οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν θα διαθέτουν τα κατάλληλα φάρμακα για να το αντιμετωπίσουν.

2. Μετάδοση μέσω του αέρα
Είναι πολύ σημαντικό η εξάπλωση της ασθένειας να πραγματοποιείται μέσω της αναπνευστικής οδού γιατί έτσι θα είναι δύσκολο να περιορισθεί.

3. Μη θανατηφόρος ιός
Αν μια ασθένεια παρουσιάζει αυξημένη θνησιμότητα τότε είναι δύσκολο να μολύνει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων γιατί η ίδια η ασθένεια θα περιορίζει συνεχώς τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Για να πάρει μαζικό χαρακτήρα η εξάπλωση μιας επιδημίας θα πρέπει ο ασθενείς να νοσεί για αρκετό καιρό ώστε να μεταδώσει τον ιό σε περισσότερους ανθρώπους. Σε μια τέτοια περίπτωση που ο αριθμός των ασθενών θα αυξάνει διαρκώς με γεωμετρική πρόοδο και θα είναι δύσκολο ακόμα και για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση.

Οι ιοί συνεχώς μεταλλάσσονται και γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί. Η ιατρική μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να τους αντιμετωπίσει με επιτυχία, αυτό όμως δεν μας παρέχει την βεβαιότητα ότι θα μπορεί να το κάνει και στο μέλλον.