Τα μυστικά της κατασκήνωσης στη φύση

Το βασικότερο ερώτημα που απασχολεί κάποιον που θέλει να περάσει ένα ή περισσότερα βράδια στην εξοχή είναι η επιλογή της ιδανικής θέσης που θα στήσει την σκηνή του ή το σημείο που θα κατασκευάσει το καταφύγιο του. Κάποιες βασικές γνώσεις που θα μας δώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το πως θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό περιβάλλον όταν βρεθούμε σε αυτό.

Ιδανικό σημείο για κατασκήνωση είναι αυτό που είναι προφυλαγμένο από τον άνεμο και βρίσκεται κοντά σε νερό ή δέντρα. Αν κατασκηνώσετε σε όχθη ποταμού πρέπει απαραίτητα να ελέγξετε μέχρι πιο ύψος έχει φτάσει η στάθμη του νερού καθώς τα ποτάμια συχνά μετατρέπονται σε χείμαρρους μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφήνοντας μικρό περιθώριο για αντίδραση. Επίσης, στις πεδινές περιοχές μια δυνατή βροχή μακριά από εσάς στους γύρο λόφους ίσως μετατρέψει την κοίτη σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα σε παγίδα θανάτου.

Αν στήσετε την σκηνή σας κάτω από δέντρο πρέπει να ελέγξετε για ξερά κλαδιά πάνω σε αυτό, που σε ένα ενδεχόμενο δυνατό άνεμο η καταιγίδα ίσως σας καταπλακώσουν. Εξετάζουμε ακόμα αν υπάρχουν φωλιές από μέλισσες ή σφήκες καθώς τα συμπαθητικά έντομα δεν αποτελούν και την καλύτερη παρέα. Επιπρόσθετα αποφεύγουμε τα απομονωμένα δέντρα που τραβάνε τους κεραυνούς.

Ένα ακόμα καίριο στοιχείο είναι το έδαφος και η μορφολογία του. Προτιμούμε να στήσουμε την σκηνή μας σε επίπεδο μέρος, χωρίς πολλά κλαδιά και ρίζες. Το χώμα πρέπει να είναι μεσαίας μαλακότητας και με ελάχιστες πέτρες. Αν είναι πολύ σκληρό θα ταλαιπωρηθούμε με τα πασαλάκια αν πάλι είναι αμμώδες αυτά θα βγαίνουν εύκολα.

Τέλος, βασικός είναι και ο προσανατολισμός της σκηνής, ώστε η είσοδος να μην είναι εκτεθειμένη στον άνεμο αλλά και ο ήλιος να μην εισβάλει μέσα στο κατάλυμα μας τις θερμότερες ώρες της ημέρας, ειδικά αν πρόκειται για την καυτή καλοκαιρινή περίοδο.