Οδηγός επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου

Η Σουηδική κυβέρνηση τον Μάιο του 2018 απέστειλε ένα φυλλάδιο στα νοικοκυριά όλης της χώρας με το οποίο ενημέρωνε τους πολίτες για το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση πολέμου. Το φυλλάδιο έχει τίτλο «Όταν ξεσπάσει κρίση ή πόλεμος» και περιλαμβάνει οδηγίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων ή περίπτωση κήρυξης πολέμου.

Το φυλλάδιο έχει μέγεθος 20 σελίδων και σε αυτό υπάρχουν οδηγίες για την εύρεση τροφής, νερού, θέρμανσης καθώς και τα είδη των συναγερμών και τα μέρη στα οποία θα πρέπει να καταφύγουν οι πολίτες για να προστατευθούν σε περίπτωση βομβαρδισμού.

Οι βασικές συμβουλές ετοιμότητας στο σπίτι είναι οι ακόλουθες:

1. Φαγητό
Τονίζετε η ανάγκη να υπάρχουν επιπλέον τρόφιμα στο σπίτι για την αντιμετωπίσει ακραίων καταστάσεων. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να αντέχουν και εκτός ψυγείου. Να απαιτούν λίγο νερό για την προετοιμασία τους η ακόμα να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς μαγείρεμα. Ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ρύζι, ψωμί με μεγάλη διάρκεια, παξιμάδια, κάθε είδους κονσέρβες, φρούτα, γάλα σε σκόνη, μαρμελάδες, καφές, τσάι, σοκολάτα, μέλι, ξηροί καρποί.

2. Νερό
Το καθαρό πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να υπολογίζουμε τρία λίτρα ανά ενήλικα ανά ημέρα. Αν δεν είμαστε σίγουροι για την ποσότητα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να βράσουμε νερό προκειμένου να γίνει πόσιμο. Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρχει διαθέσιμο νερό και για την ατομική μας υγιεινή. Τα δοχεία με το νερό πρέπει να τα αποθηκεύσουμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

3. θέρμανση
Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια και η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί μαζευόμαστε όλοι σε ένα δωμάτιο το οποίο μπορούμε ευκολότερα να ζεστάνουμε με κάποιο εναλλακτικό μέσο θέρμανσης όπως είναι η σόμπα υγραερίου, η σόμπα κηροζίνης η το τζάκι. Φροντίζουμε όμως να σβήσουμε το θερμαντικό σώμα πριν κοιμηθούμε. Είναι σημαντικό ο χώρος να αερίζεται επαρκώς. Επίσης, καλό είναι να υπάρχουν μάλλινα ρούχα, γάντια, καπέλα, κασκόλ, υπνόσακοι, κουβέρτες.

4. Επικοινωνία
Σε περίπτωση κρίσης οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ενημέρωση και σημαντικές πληροφορίες από τις αρχές. Επίσης, θα πρέπει να κρατούν επαφή με συγγενείς και φίλους και να μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν χρειαστεί. Χρήσιμο είναι να υπάρχει ραδιόφωνο που τροφοδοτείται με ηλιακό πάνελ, κινητό τηλέφωνο, powerbank, επιπλέον μπαταρίες, φορτιστής κινητού τηλεφώνου που λειτουργεί από το αυτοκίνητο και μια λίστα με τα σημαντικότερα τηλέφωνα σε χαρτί.

Οι οδηγίες επιβίωσης συμπληρώνονται με μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να τα περιμένουν όλα από τις υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει και οι ίδιοι να συνεργάζονται μεταξύ τους για την επίλυση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν. Όσοι γνωρίζουν από πρώτες βοήθειες θα πρέπει να σπεύσουν πρώτοι να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους και μετά να καλέσουν την αρμόδια υπηρεσία. Ακόμα και αν δεν έχουμε κάρτα SIM μπορούμε να καλέσουμε με το κινητό μας τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης.