Οι κανόνες επιβίωσης του λύκου

Ο λύκος είναι ένα από τα πλέον προσαρμοστικά είδη που καταφέρνει να επιβιώνει στις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη. Ο άνθρωπος μπορεί να διδαχθεί πολλά από την συμπεριφορά και τις τακτικές επιβίωσης του λύκου που καταφέρνει να επιβάλλεται και να κυριαρχεί στο φυσικό του περιβάλλον.

– Αναπτύσει στο μέγιστο βαθμό όλες του τις αισθήσεις. Αξιοποιεί την όραση, την ακοή και την όσφρηση για το κυνήγι και την προστασία του. Αισθήσεις, που οι άνθρωποι ξέχασαν να χρησιμοποιούν γιατί έχουν μάθει να βασίζονται αποκλειστικά στην τεχνολογία.

– Κυνηγά με στρατηγική και ομαδικό πνεύμα. Αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της αγέλης και της ομαδικής προσπάθειας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι μια ομάδα μπορεί να πετύχει περισσότερα από ένα μεμονωμένο άτομο όσο ικανό και αν είναι.

– Κινείται σε συγκεκριμένη περιοχή που γνωρίζει καλά. Το να ξέρουμε το μέρος στο οποίο θα δράσουμε μας προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Είτε πρόκειται για την πόλη, είτε για την άγρια φύση. Γνωρίζουμε που θα βρούμε όλα τα αγαθά που προσφέρει ο τόπος.

– Όλοι σέβονται και ακολουθούν τον ηγέτη της ομάδας. Για να λειτουργήσει μια ομαδική προσπάθεια πρέπει να υπάρχει ένας αρχηγός που θα καθοδηγεί τους υπόλοιπους και όλοι να σέβονται και να ακολουθούν τις εντολές του. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

– Ο λύκος φροντίζει τους ηλικιωμένους και τα αδύναμα μέλη της οικογένειας. Μέσα από το ομαδικό πνεύμα όλοι λειτουργούν για το σύνολο και όχι ο καθένας για τον εαυτό του. Έτσι, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και γενικά τα αδύναμα άτομα προστατεύονται από τους υπόλοιπους και δεν αφήνονται στην τύχη τους.

– Ακολουθεί τον στόχο του με εμμονή και υπομονή. Μόνο μέσω της στοχοπροσήλωσης σε ένα σκοπό ξεπερνιούνται ακόμη και τα πιο δύσκολα εμπόδια. Η επιμονή σε μια προσπάθεια αργά ή γρήγορα θα αποφέρει καρπούς και θα δικαιώσει αυτούς που οργάνωσαν και εκτέλεσαν σωστά το σχέδιο τους.